В Шотландия правят екологични фериботи

0
16

Екологичната вълна превзе шеметно умовете и фабриките на технологичната индустрия. Наред със зелената електроника у дома, се радваме вече и на широка гама от екологично чисти автомобили – електрически, които не замърсяват околната среда с вредни емисии. Очевидно зелената политика трайно започва да се прокрадва в сектора на транспорта, защото съвсем наскоро стана ясно, че в Шотландия е започнало производство на първите в света екологични фериботи.

Шотландското правителство лично оповести новината по повод стартирането на зеления проект за създаване на екологично чисти фериботи. Представители на местните власти зарадваха аудиторията и журналистите с подробности около дейността по разработването на зелените фериботи. Стана ясно, че те ще се правят от шотландската компания Ferguson Shipbuilders. След публичен конкурс за спечелването на инвестицията именно те спечелиха почетната възможност да разработят екологичните продукти. Стойността на инвестицията е 20 милиона лири (32 милиона щатски долара). Зелените хибридни фериботи ще са първи по рода си в света, въпреки че, вече станахме свидетели и на създаването на подобни машини в Ню Йорк, където бяха проектирани и демонстрирани екологични кораби. В Китай пък преди известно време бяха разработени соларни пасажерски фериботи.

От Ferguson Shipbuilders ще произведат общо три модела зелени фериботи. Тяхната основна функция ще е да транспортира жителите, гостите и туристите на групата от островите Hebrides. Водните превозни средства ще са хибриди, защото едновременно ще бъдат захранвани с дизелов и електрически мотор. Според шотландските власти, вредните емисии ще бъдат намалени до максимум, а за в бъдеще проектът може да бъде подновен, за да се даде ход и на създаването на напълно екологични чисти фериботи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари