В Япония представиха хуманоиден робот, който шофира стандартен автомобил

0
696

Специалистите от университета в Токио от няколко години създават роботи, които приличат на човека. Но сега те показаха нещо ново – човекоподобен робот, който може да шофира обикновен автомобил, без никакви модификации.

В демонстрационния видеоклип се вижда как хуманоидния робот управлява едноместния електромобил Toyota COMS, управлението на което е стандартно, съвсем като в обикновените автомобили. Вижда се, че човекоподобният робот самостоятелно натиска педалите на газта и спирачката, и умее да завива с помощта на волана. Самият робот има глава със сензори, две ръце и два крака, всеки от които е съставен от множество сегменти (фаланги).

Роботът вижда препятствията пред електромобила и предприема съответното действие. В клипа се вижда, как тази функционалност се тества с помощта на пешеходец, застанал на пътя на движение на автомобила. Можем да видим, че човекоподобният робот има нужда от доста време за да спре, въпреки че пешеходецът се движи много бавно.

Това е една интересна идея за използване на съвременните технологии и алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Навярно след десетина година хуманоидните роботи от подобен тип масово да се разпространят.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за