В Япония се появи първият сателитен телевизионен канал с 8К резолюция

9
1345
В Япония започна работа първият в света сателитен телевизионен сигнал с резолюция 4К и 8К.

Услугата се предлага от компанията NHK. Излъчва се телевизионен сигнал с 8К резолюция и 22.2 канален звук. В телевизионната програма вече е указан първият филм, който ще се излъчва с 8К резолюция. Това е „2001: Космическа одисея“ (2001: A Space Odyssey) на Стенли Кубрик и Артър Кларк. За да може да бъде излъчен филма, Warner Bros. е сканирала наново оригиналните 70 милиметрови негативи на филма.

Засега дисплеите, а още по-малко телевизорите с подобна резолюция не са особено разпространени. Освен това, за приемането на този сателитен сигнал са необходими специфични антена и приемник. И още, за прехвърляне на сигнала от телевизионната приставка към приемника се използват четири HDMI кабела. В бъдеще се предвижда използването на HDMI 2.1 интерфейса, който едва сега започва да се внедрява.

Подобни телевизори продава японската компания Sharp. Това са устройствата Super Hi-Vision с вграден тунер за този сателитен сигнал. Цената на този телевизор е $6600. Очаква се по време на предстоящото изложение CES 2019 да бъдат представени много нови модели на телевизори с 8К резолюция на екрана.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Да не ми се хвалят тия, щот ние вече си имаме и български програми с HD резолюция. Ще ми се гордеят с някакво си 8К. Смешници!

BORE
BORE

хахахахаха, прав си и ти 😀

Радо
Радо

Когато ходих на гости на моите родители бях леко шашнат на кошмарното качество на булсатком….Уж сме в Европа а качеството на телевизията в БГ е ужасно!

Techhead
Techhead

Ако приемем, че българската телевизия е средно на Full HD, а японската средно на 8K, оказва се, че японската телевизия е 16 пъти по-развита от българската. Разбира се, това са само груби изчисления.

петров
петров

Прав си

анонимен
анонимен

до някъде. Българската телевизия е макс 1080i, което по-просто може да се определи като 720p. С други думи не е Фул хаде и тогава е близо 32 пъти по слаба от японската. Нооо, голяма част от каналите които гледаме в ежедневието излъчват в 576i!

Techhead
Techhead

Да, ама и японската телевизия е макс 8K, тоест останалите канали са на 4K, а за съдържанието по тяхната телевизия ще заявя, че никога не съм гледал японска телевизия, но съм сигурен, че там не излъчват 6 000 епизода на „Дързост и красота“, японците не обичат някой да ги мачка.

Fatma
Fatma

Какво знаят тия, в шуменските общежития на Сорбоната разбива Planeta HD

Techhead
Techhead

Важното е, че в предаванията има продуктово позициониране, нищо че и то е със слаба резолюция. 🙂