В Япония създадоха робот за извършване на тежка физическа работа

0
26

Японски инженери продължават да създават роботи, които могат да заменят във все по-голяма степен хората във всекидневния живот. Днес в Япония беше представен модел на робот, способен да изпълнява различни видове тежка физическа работа. Разработчиците твърдят, че населението на страната застарява бързо, а сред по-младото поколение японци се наблюдава остър недостиг на хора, работещи такива професии.

Създателите на робота – компанията Kawada Industries и Националният институт по индустриални науки и разработки – твърдят, че новият робот може да замени ако не всички, то почти всички работници, извършващи тежък физически труд. „Разработихме робота с доста тънък корпус, но той все пак може да извършва изключително тежка физическа работа. Дадохме на новия продукт обозначението HRP-4“, казва Нориюки Кенехира, изпълнителен директор на компанията Kawada.

Според него, HRP-4 може да замести човека в повтарящи се физически дейности, като при това по своите размери роботът прилича повече на 10- до 12-годишно дете. Технически погледнато, роботът, показан днес, е универсален, а възможностите му позволяват както да изпълнява физически труд, така и да пее караоке.

„В 21 век в Япония ръчният труд се оказва съвсем нелека задача. По-лесно е да се направи робот, отколкото да се намери работник“, обясняват разработчиците.

По време на днешната демонстрация на робота в Токио моделът стоеше на един крак, въртеше се около оста си, интерпретираше гласови команди, пренасяше различни премети, проследяваше обекти и изпълняваше други задачи.

При ръст от 151 сантиметра машината има десет стави, което й позволява да се движи много по-гладко и по-уверено от своите предшественици. В бъдеще възможностите на робота за извършване на различни видове дейности ще могат да бъдат разширявани чрез подмяна на стария му софтуер с нов.

Роботът ще постъпи в продажба през януари 2012 година на цена от 26 милиона йени, или 306 000 щатски долара. Създателите на машината казват, че HRP-4 все още представлява експериментален модел и обемът на продажбите му през първото тримесечие едва ли ще превиши 3-5 броя. По-късно компанията Kawada възнамерява да пусне на пазара и по-евтини и тясно специализирани роботи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари