В Япония създадоха система с рекордна точност за разпознаване на цифри и думи по сигналите на мозъка

0
46

Японски учени създадоха нова ЕЕГ система, която прочитайки сигналите на мозъчната дейност разпознава произнасяните цифри и несложни думи с рекордна към днешен ден точност. Точността за разпознаване на цифрите е над 90%, а на думите – около 60%. Работата в това направление се очаква да доведе до създаването а нещо като смарт пишеща машина, за работата на която дори не е е необходимо четенето на текста на глас.

Работата на учените в тази област се затруднява от това, че събирането на голям обем ЕЕГ данни от различни хора не е лесно. От друга страна, мощните алгоритми на изкуствения интелект, използващи дълбоко машинно обучение и самообучение изискват предварително обучение с големи обеми предварителни данни.

За решението на този проблем японските специалисти създадоха принципно нов метод за обучение на програмите, в който се използва малък масив данни. Методът се базира на разширен анализ и цялостно разпознаване на отделни образи, като основа на този метод е нова теория на категориите в която се използват понятия като дублиращо пространство и тензорно пространство, както и сложни алгебрични преобразувания.

Сега специалистите работят върху ново устройство с по-малък брой сензори и възможност за съвместна работа с обикновен персонален компютър и смартфон.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари