Жителите на редица европейски държави забелязаха, че електронните часовници в битовата техника са изостанали от реалното време с няколко минути.

Потребителите забелязаха, че например стенните часовници с батерии и останалата електроника работят нормално. Появиха се предположения, че причината за това е електрическата мрежа. Предположението се оказа вярно.

На 3 март тази година Европейската асоциация на операторите на електропреносните мрежи ENTSO-E съобщи, че от средата на януари в електрическата мрежа на Европа е имало „съществени отклонения“. Тези отклонения са довели до леко понижаване на честотата на променливия ток в контактите. Именно това е причината за изоставането на часовниците.

Редица битови и други устройства се синхронизират с помощта на честотата на променливия ток в електрическата мрежа и не използват кварцови генератори. Това са например микровълнови печки, радиоприемници-часовници и други. В Европа, честотата на променливия ток е изключително стабилна – точно 50 Hz със съвсем малки колебания в рамките на едно денонощие.

Въпросните отклонения в работата на европейската електрическа мрежа са намалили честотата до 49,996 Hz. Не е много, но от месец януари до днес са се натрупали 6 минути изоставане.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари