Оказа се, че Google скрито е активирал в браузъра Chrome функцията Site Isolation, осигуряваща информационната безопасност на потребителите.

Новата функция е активирана за 99% от потребителите на операционните системи Windows, Mac, Linux и Chrome OS.

Функцията Site Isolation не е нова. Тя се появи във версия 63 на Chrome. Излeзе през месец декември 2017 година, но тогава се налагаше да бъде активирана ръчно чрез флага chrome://flags/#enable-site-per-process.

Сега е активирана при почти всички потребители. Когато Site Isolation е активна, Chrome използва отделен процес за всеки домейн. Първоначално Google описваше тази функция като „допълнителна бариера в безопасността между сайтовете“. Но сега именно този механизъм стана основната защита на браузъра от всички видове на хардуерните уязвимости Meltdown и Spectre, открити в централните процесори.

Анализът на производителността показа, че Site Isolation увеличава с 10-13% използването на оперативната памет. Но сега, програмистите на Google могат да премахнат всички предишни средства за защита на Chrome от уязвимостите Meltdown и Spectre. По този начин работата на браузъра ще се ускори. И още, сега могат да бъдат активирани таймерите с повишена точност и функциите от рода на SharedArrayBuffer. Те бяха блокирани в борбата срещу хардуерните уязвимости.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
the professorOceanic815уя ми... Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
уя ми...
уя ми...

При активиране на тая простотия не мога да гледам embeded video от YouTube в друг сайт!

Oceanic815
Oceanic815

Не знам защо твърдите че въпросната опция е активирана. В последната седмица поне няколко инсталации на чисто трябваше да направя и никъде Strict site isolation не беше Enabled.

the professor
the professor

тази функция я има и експеримернтално във версия 48 за линукс (последната 32 битова) и при мен няма проблем с клиповете… дали работи обаче не знам…
„Enable out of process iframes Mac, Windows, Linux, Chrome OS, Android
Highly experimental support for rendering cross-site iframes in separate processes. #enable-site-per-process“