В Chromium и Chrome 25 няма да има тиха инсталация на разширения

4
54

До момента както браузърът Firefox, така и Chromium/Chrome под Windows позволяват тиха инсталация на разширения без разрешение от потребителя. По този начин разширения обикновено инсталират различни програми с добавено към тях паразитно рекламно съдържание, някои антивирусни програми и други. Най-често се касае за тулбари и други добавки, инсталиращи се в браузърите уж за удобство на потребителя. Технически погледнато, добавянето на разширенията се извършва чрез запис в системния регистър на Windows. Това, разбира се, представлява заплаха за сигурността, тъй като функционалността на тези разширения може да бъде непредсказуема.

Във Firefox, за да се забрани скритото инсталиране на разширения чрез системния регистър на Windows, в лентата за навигация трябва да се изпише about :config, след което в стойността настройката plugin.scan.plid.all да бъде променена на false. В Chrome досега не съществуваше начин за избавяне от подобни нежелани „гости“. Сега разработчиците са решили да наваксат този пропуск. Считано от версия 25 на Google Chrome, при опит за добавяне на външен код в браузъра ще се появява следното предупреждение:

Потребителят ще може веднага да премахне разширението или съответно да разреши неговата работа.

Освен това, разработчиците на Chrome са отишли ​​и по-далеч, като са решили с обратна сила забранят всички външни разширения, които някога са били инсталирани в браузъра, заобикаляйки официалния каталог Chrome Web Store. Всеки потребител ще получи съответното предупреждение за това, като в случай на необходимост може веднага да върне разширенията в активен режим, тъй като те няма да бъдат деинсталирани автоматично, а само временно забранени.

В момента последната версия на браузъра в канала на Chrome за разработчици е 25.0.1364.5 и описаните промени вече са в сила в нея. В стабилния канал новата функция ще заработи след известно време, след обновяването на програмата до версия 25.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари