В GitHub бе публикуван кода на проекта web2web – интернет система без домейни и сървъри

2
34

В края на миналата седмица в Github бе публикуван интересния проект web2web. Това е технология за хостване на уеб-страници, която зарежда съдържанието на страниците чрез торент протокола и блокчейни.


 

Ето и основните причини за създаването на този проект:

  • Перфектна защита от хакване. Обикновеният уеб-сайт може да бъде хакнат чрез получаване на несанкциониран достъп до сървъра. Във web2web няма сървъри и няма какво да се хаква.
  • Защита от атаки. Работата на обикновения уеб-сайт може да бъде блокирана чрез DDoS атака към сървъра. Да се осъществи подобна атака срещу всички хостващи страницата потребители, използващи торент протокола, е невъзможно
  • Няма цензура. Това е може би най-интересната възможност: сървърите в „обикновения интернет“ се блокират по техния IP адрес или по домейна. При обмена на данни чрез торенти, единственият начин за блокиране на уеб-страницата е прекъсването на целия трафик.
  • Няма проблеми с ресурсите. Данните се съхраняват безплатно и в неограничен обем на потребителските компютри.

Методът не е чак толкова нов – вече съществуват проекти, като например MaidSafe с използване на децентрализиран сървър или ZeroNet – приложение, което дава достъп до разпределена система от сайтове, също използваща BitTorrent

Новото при web2web е, че системата работи директно в браузърите и нищо друго не е необходимо – няма допълнителни приложения или добавки – web2web е съвместима със всички браузъри.

Засега това е само проект, който иска да докаже възможността за съществуването на подобна технология, но вече има демонстрационна страница.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари