Експертите на Trend Micro са открили в Google Play Store над 120 фалшиви приложения за облачно добиване на криптовалути. Някои от тях са изтеглени по над 100 000 пъти.

Според изследванията, зловредният софтуер няма функция за копаене. Те таксуват потребителите с месечна такса от около $ 15 и им вземат допълнителни плащания уж за предоставяне на „разширени възможности за копаене“. Някои приложения дори изискват предплащане.

От юли 2020 г. до юли 2021 г. те са засегнали над 4500 потребители по целия свят.

След като Trend Micro подаде сигнал, Google премахна осем измамни приложения. В това число влизат и BitFunds, Bitcoin Miner, Daily Bitcoin Rewards, Crypto Holic, MineBit Pro, Bitcoin 2021, Ethereum – Pool Mining Cloud и крипто-портфейла Bitcoin (BTC) – Pool Mining Cloud Wallet.

Въпреки това, над 120 злонамерени програми все още са достъпни за изтегляне.

Важно е да се припомни, че през юли месец експертите откриха 172 фалшиви майнинг приложения за Android.

От 3 август Google разреши популяризирането на услугите за обмен на криптовалута и цифрови портфейли чрез своите рекламни услуги за потребителите на САЩ. За да направят това, рекламодателите трябва да се регистрират във FinCEN като компания, оказваща разчетно-касови услуги или фирма с наличен банков лиценз в поне един от щатите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари