Над 150 приложения от каталога Google Play разпространяват Windows червея Ramnit.

Информацията е на уеб-портала Ars Technica, който цитира антивирусната компания ZScaler. Червеят не нанася никаква вреда на Android устройствата, но атакува десктоп компютрите.

Ramnit се съдържа в приложенията, създадени от различни разработчици и предназначени за най-разнообразни цели. Към датата на публикуването на тази информация от експертите на ZScaler, всички приложения, съдържащи червея, вече са премахнати от Google Play. Но няма гаранция, че нещо подобно няма да се появи отново.

ZScaler уточни, че Ramnit заразява всички файлове с разширения .exe, .dll, .html и .htm. Обикновено това става при включването на смартфона или друго мобилно устройство към персоналния компютър. Попадайки в средната операционната система Windows, червеят започва да събира данни, включително за акаунти, пароли, бисквитки, ключове за онлайн банкиране и т.н.

След това червеят стартира механизъм за размножаване и разпространение, чрез който се заразяват нови устройства, образувайки по този начин единна мрежа. Новият компютърен вирус е особено опасен за организации със свързани в локална мрежа многобройни Windows компютри.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари