В Google Street View се появиха снимки на Големия адронен колайдер

0
5

В Института CERN със седалище в Женева, Швейцария, в който е монтиран и знаменитият Голям адронен колайдер, най-изтъкнатите учени на нашето съвремие се опитват да решават най-сложните проблеми на физиката. Именно там неотдавна беше потвърдено и съществуването на Хигс бозона. Ускорителят на частици се намира в тунел с обиколка 26,7 километра с ограничен достъп.

Ето че сега, благодарение на услугата Google Street View, всеки желаещ може да разгледа самия Колайдер и пултовете, с помощта на които се управлява той, както и да надникне в лабораториите и подземните тунели, в които се извършват различни експерименти. Тези панорами обаче са предназначени не само за забавление – с тяхна помощ учените, работещи с Колайдера дистанционно и намиращи се в други страни, могат да се запознаят подробно с неговото оборудване.

Изображенията са били заснети още през 2011 година, но са били „слепени“ едва сега. Тогава членовете на екипа на Street View в Цюрих прекарали две седмици в рамките на програма за сътрудничество с CERN. Големия адронен колайдер можете да разгледате на този адрес.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за