В Haiku OS се появи пълноценна система за управление на софтуерните пакети

0
149

Haiku е свободна операционна система, осигуряваща двоична съвместимост с ОС BeOS. Това бе легендарна операционна система, която значително изпревари времето си, но не успя да предпази Be Inc. от фалит и издаването на нови версии се прекрати. Работата бе продължена от компютърни ентусиасти, които си поставиха задача да изградят от нулата свободен аналог на BeOS 5.0. Проектът първоначално се наричаше OpenBeOS, след това OBOS и накрая Haiku.

Работата върху този перспективен проект не спира и в петък стана ясно, че Haiku вече разполага с пълноценна система за управление на пакетите.

Стандартните софтуерни пакети са компилирани за различни процесорни архитектури, в това число x86 gcc 4 и x86-64. В системата са отстранени множество бъгове, като е осигурен режим за автоматичното създаване и обновяване на всички пакети само с една команда. Създаден е и пакетен демон, реагиращ на ръчното преместване на пакет или пакети в лична папка, който автоматично изтегля и инсталира необходимите допълнителни файлове.

Освен с пакетен мениджър и демон, системата разполага и с уеб-приложението HaikuDepot, поддържащо потребителски коментари, оценки, рейтинги и други.

Активната разработка на компоненти за свободната операционна система Haiku продължава.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари