Изминаха цели 24 години от появата на MP3, но този аудио кодек и до днес е най-популярен, въпреки многото по-съвременни и по-добри решения.

Тази пролет бе прекратено събирането на лицензните такси и MP3 стана абсолютно безплатен. Това вдъхна нов живот на стария кодек, но това може да се окаже временно. Съвременният аудио кодек Opus към днешен ден се поддържа от всички популярни операционни системи, включително и от наскоро представените iOS 11 и macOS 10.13 High Sierra. А това дава добри шансове на Opus да замени MP3.

Основните преимущества на Opus пред MP3 е ниската задръжка при кодирането – от 2,5 до 60 милисекунди, по-високата компресия на аудиото и поддръжката на многоканален звук – до 255 канала. Битрейтът на Opus варира от 6 до 510 Kb/s, а същият параметър при MP3 е 8-320 Kb/s. Експериментите показват, че стерео музика, кодирана с Opus 64Kb/20ms дава същото качество на звука, като същия трак, кодиран с MP3 96 Kb.

Opus не е единственият формат, който превъзхожда MP3, но той има най-големи шансове да замени популярния кодек. Неговите предшественици, като например Vorbis, AAC, WMA и други, не се поддържат от повечето устройства или имат закрит сорс код. Освен това, патентите за Opus се разпространяват чрез royalty-free лиценз.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

11 коментара за "В iOS 11 е вградена поддръжката на Opus: кодекът, който може да замени MP3"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz