Изминаха цели 24 години от появата на MP3, но този аудио кодек и до днес е най-популярен, въпреки многото по-съвременни и по-добри решения.

Тази пролет бе прекратено събирането на лицензните такси и MP3 стана абсолютно безплатен. Това вдъхна нов живот на стария кодек, но това може да се окаже временно. Съвременният аудио кодек Opus към днешен ден се поддържа от всички популярни операционни системи, включително и от наскоро представените iOS 11 и macOS 10.13 High Sierra. А това дава добри шансове на Opus да замени MP3.

Основните преимущества на Opus пред MP3 е ниската задръжка при кодирането – от 2,5 до 60 милисекунди, по-високата компресия на аудиото и поддръжката на многоканален звук – до 255 канала. Битрейтът на Opus варира от 6 до 510 Kb/s, а същият параметър при MP3 е 8-320 Kb/s. Експериментите показват, че стерео музика, кодирана с Opus 64Kb/20ms дава същото качество на звука, като същия трак, кодиран с MP3 96 Kb.

Opus не е единственият формат, който превъзхожда MP3, но той има най-големи шансове да замени популярния кодек. Неговите предшественици, като например Vorbis, AAC, WMA и други, не се поддържат от повечето устройства или имат закрит сорс код. Освен това, патентите за Opus се разпространяват чрез royalty-free лиценз.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
9 Автори на коментарите
Пазарно стопанство, свободна икономикадронspeexFlexКоментатор Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Zapoznat
Zapoznat

iOS изобщо не е критерий с нейния минимален пазарен дял
MP3 трудно ще бъде изместен, колкото и стар да е

Flex
Flex

Не е точно така. Че има малък пазарен дял – факт, освен в америка, но това е и ключовото. Епъл, въпреки мижавия дял е с над 90% от печалбата от смартфони в света (да, ужасни са, и затова имаха по някое време повече пари от правителството на щатите, продават телефоните си със стотици долари чиста печалба, докато се сещам предния флагман на LG се продаваше с 2 ЦЕНТА печалба), но по статистика хората, които са готови да плащат са основно с айфони. А пазара се определя от парите. Ябълката успя да направи много промени в технологиите през годините точно по… Виж още »

Анон
Анон

Ще ми изместят дедовия.

Evr
Evr

Революционно откритие – започват да поддържат flac формат, НЕЧУВАНО ДО СЕГА! О, момент, в андроид се поддържа от.. вече изгубих бройката.

Techhead
Techhead

Нов кодек! Леле! „Епъл“-ската компания е особено задръстена, прави неща, които да използват само нейните потребители, въпреки че не са нищо особено. Според мен звукозаписните компании и потребителите ще минат на FLAC, а задръстените епълски зомбита ще слушат opus-и като някаква тъпа секта.

Flex
Flex

Аз ползвам само и единствено FLAC когато съм на десктоп (една сълзичка за what.cd), читави „монитор“-стил слушалки с почти никакво изкривяване, ръчно правен дак, галванично разделен от тока усилвател за тях и подобни. Казвам го, за да обоснова мнението, че FLAC няма да остане повече от нишово използване от малкото, наслаждаващи се на висококачествен звук, поне в обозримо бъдеще. За огромната маса, която слуша на всичко, де що може да произведе звук и не им прави впечатление дали идва от радиоточка, ужасяващо изкривените възпроизвеждания и надутия до безобразие бас дето нищо друго не остава от честотната лента на аудиото в… Виж още »

Techhead
Techhead

Със смъртта на Стив Джобс умряха и добрите идеи в „Епъл“. Той поне направи така, че песните да се продават поотделно, а не с целите албуми.

Коментатор
Коментатор

Мда, 255 канален звук. На слушалки.

speex
speex

Opus не е нищо ново под слънцето. Отдавна го има в youtube клиповете примерно, за пътеките с по-високо качество. Отдавна е и част от системните кодеци на Linux и предполагам – Android. Дали ще измести Mp3, не знам. Тук нещата са субективни и опират до това колко колекции са прехвърлени в Mp3 и никой няма да седне да си ги преработва наново заради мааалко по-добро качество. Иначе има и други компресии, по добри от Mp3 – споменатите AAC и Vorbis примерно, но така и не можаха да се наложат за обикновенна, стерео музика, а си намериха приложение в други области.… Виж още »

дрон
дрон

да ги преработваш означава да имаш оригиналите флак или уейв… от мп3 да конвертираш във Опус е направо вредно…..

Пазарно стопанство, свободна икономика
Пазарно стопанство, свободна икономика

В България, където пиратството на операционни системи и ползването на нелегални страници за теглене на музика с откраднати и нарушени авторски права, ще бъде много трудно да се наложи какъвто и да е било нов стандарт, който да имества mp3 за обикновения човек. Аз лични смятам, че цялата идея по това да държиш музиката си локално на компютъра е за 2000-те и 90-те години. Време е да се възползваме от поточната музика, Спотифай, Епъл Мюзик и други имат много ниски цени на фона на това да си закупиш музиката и на практика обезсмислят тези услуги. Да не говорим лицензите в… Виж още »