В състава на Linux ядрото бе включен кода за осигуряване работата на системи с микроархитектура RISC-V. Потребителите ще могат да използват RISC-V от Linux Kernel 4.15 и нагоре. Предстои включването на архитектурата и в glibc библиотеката.

Linux ядрото версия 4.15 е планирано да излезе през месец февруари 2018 година. Именно тогава RISC-V Linux ABI ще бъде на ниво стабилен интерфейс, готов за всеобщо използване и осигуряващ обратна съвместимост. До февруари разработчиците възнамеряват да отстранят пропуските от ABI. Дистрибуциите, които искат да осигурят поддръжката на RISC-V преди излизането на Linux ядрото версия 4.15, могат да се възползват от сорс кода, качен в хранилището freedom-u-sdk.

RISC-V е отворена и гъвкава система от машинни инструкции, даваща възможност за създаването на универсални микропроцесори за всякакви цели, без да се налага плащането на лицензни такси и без никакви условия за използване. RISC-V дава възможност за създаването на изцяло отворени системи-върху-чипа и процесори. Към днешен ден на базата на RISC-V, от различни компании и общности са създадени 7 варианта процесорни ядра (Rocket, ORCA, PULPino, OPenV/mriscv, VexRiscv, Roa Logic RV12, SCR1) и три SoC (lowRISC, Rocket Chip, Briey). Тези чипове се разпространяват със свободен лиценз (BSD, MIT, Apache 2.0).

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за