Малко след като Тео де Раадт разкри нова хардуерна уязвимост в процесорите на Intel, свързана с реализацията на технологията за едновременна многопоточност (simultaneous multithreading), повече известна като HyperThreading, за OpenBSD бе създаден пач, даващ възможност за изключване на SMT на ниво операционна система.

Създаването на специализирания пач се налага, понеже в BIOS/EFI в на практика всички компютри, а и в операционните системи няма възможност за изключването на SMT.

Пачът добавя новия булев параметър sysctl в подточката „hw.smt“, който по подразбиране има значение 0 (изключено). В този режим мениджърът на потоците не позволява на две виртуални ядра да се стартират два едновременно работещи потока. При поставянето на sysctl значение 1, мениджърът допуска едновременното натоварване на две виртуални ядра с едни и същи процеси.

Пачът се разглежда като разумен компромис между цялостното изключване на SMP/SMT и липсващата засега цялостна информация за тази хардуерна уязвимост. Очаква се излизането на подобни пачове и за редица други операционни системи.

Според някои тестове и изследвания, използването на SMT може значително да увеличи бързодействието, но в някои случаи го намалява.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ИмеКоментарRRR Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

Нещо не ми стана ясно, в почти всеки биос има възможност да се изключи HyperThreading-а.

RRR
RRR

Освен ако не е някоя маркова машина или лаптоп с орязан BIOS, принципно може.

Име
Име

Става дума за OpenBSD, не за домашните ви кошници, мислете посока – виртуални машини, докове и т.н. Престанете да мислите от тесния си светоглед.

RRR
RRR

Какво значи „домашните ви кошници“? Нали тази OS пак върви на някакъв хардуер, на който си има някакъв BIOS? Дори и EFI да е, пак може да има настройки за включване/изключване на HT. Това „BIOS/EFI в на практика всички компютри“ е абсолютно невярно, понеже има и много маркови дъна/машини с опция за включване/изключване на определени неща от BIOS, където при толкова голям проблем могат да се настроят както е нужно.

Име
Име

ОпенБСД е предимно за сървъри, основно ще се пускат на докери и ВМ, никакъв реален биос нямаш там и ти трябва софтуерен пач. Домашната ти кошница и употреба не са пазаръут на ОпенБСД.

Коментар
Коментар

не тЪ разбрах нещо, точно пък едни от най-новите дъна на supermicro я имат тая опция, Optiplex 70хх 90хх също, както и доста от потребителските, като асус P8H77.. на първо време тези се сещам. Кво пречи да си ползваш bsd в къщи?

RRR
RRR

Сега отворих и последната връзка в темата „намалява“, където е към някакъв форум и има уж обяснение за HT – това е абсолютна глупост и не е вярно, а именно това: Core 0 is core1 (100%) Core 1 is core1’s HyperThread (30%) Core 2 is core2 (100%) Core 3 is core2’s HyperThread (30%) Реално HT позволява всяко ядро да обработва едновременно 2 потока информация, общо казано, понеже има определено време, в което то седи на „изчакване“, когато обработва един поток и по този начин се използва самото ядро по-пълноценно. Може общия прираст на производителността на процесора да е около 30%,… Виж още »