Компанията Red Hat обяви за добавянето на архитектурата ARM (AArch64/ARMv8) като една от изцяло поддържаните платформи.

За сървърите с архитектура ARM64 е предназначена дистрибуцията Red Hat Enterprise Linux 7.4, която първоначално бе подготвена за x86_64, IBM POWER7+, POWER8 (big endian и little endian) и IBM System z. Освен RHEL за ARM64, предложени са продуктите Red Hat Software Collections 3, Red Hat Developer Toolset 7 и платформата за виртуализация KVM (засега със статут Development preview).

Версията за ARM64/AArch64 използва отделен форк на пакета с Linux ядрото версия 4.11 с използването на допълнителни пачове.

Проектът за създаването на ARM версия на RHEL (Red Hat Enterprise Linux) стартира преди шест и половина години и се развиваше с участието на производители на компютърно оборудване и общностите, занимаващи се с портването на Fedora за ARM системи и компилирането на CentOS дистрибуции за ARM. През 2015 година бе представена предварителната версия (Development Preview) на RHEL за ARM, тестването на която продължи 2 години.

RHEL 7.4 е съвместима с най-новите сървъри Apollo 70, базирани на процесора Cavium ARMv8-A ThunderX2, позиционирани от HP за високопроизводителни изчисления и за задачите от сферата на изкуствения интелект.

Поддържат се и платките Mustang (Micro X-Gene), Seattle (AMD Opteron A1100), AppliedMicro Merlin, ThunderX, Hikey и ODROID-C2.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за