В Twitter се появи възможност за маркиране на „фейковете“

2
189

Популярната микроблогинг услуга „Туитър“ възнамерява да позволи на своите потребители да отбелязват недостоверната информация — пише изданието The Washington Post, позовавайки се на инсайдерски източници. Новата функционалност на социалната мрежа може да се тълкува като обявяване на война на „фейковете“.

Възможността за маркиране на една или друга публикация в Twitter, като „фейк“ — това, според разработчиците на социалната услуга, е тестова функционалност, която все още не е одобрена от висшето ръководство.

Тоест, възможността за маркиране на „фейковете“ в крайна сметка може и да не се появи в „Туитър“. Ако съответната функционалност все пак се появи, то това според експертите е прецедент, който ще бъде достатъчно уникален.

„Ако тази функция се появи, то е напълно вероятно, че тя ще се използва за различен вид злоупотреба — хората ще отбелязват като фейк и достоверната информация. При това, не е известно, как „Туитър“ възнамерява да проверява кое съдържание е фейк и кое — не. Очевидно това не е по силите на автоматичните алгоритми, които дори са близки до AI. За живите модератори също не винаги това е възможно“ — коментират новината експертите.

В крайна сметка, на пръв поглед благородната борба с ненадеждната информация в реалността може да се превърне в следващия инструмент за манипулация на общественото мнение.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари