За никого не е тайна, че в момента WhatsApp е един от най-популярните месинджъри в света. Поради това, в него се намират и много измамници, които искат да получат достъп до парите и личната информация на потребителите на това приложение. Ето защо не е изненадващо, че в момента се появи нова измамна схема, с помощта на която мошениците вече могат да получат достъп до акаунта на жертвата. За да направят това, те използват уязвимост, свързана с SMS-верификацията при влизате в акаунта.

За да влезе в потребителския си акаунт, всеки трябва да въведе код, който пристига под формата на SMS съобщение на съответното лично устройство. Разбира се, че измамниците са решили да се възползват от тази функция за своите собствени цели. След като получат достъп до социалната мрежа на жертвата, те изпращат съобщения до някой от нейните приятели с приблизителното съдържание „Не получавам SMS съобщението и затова посочих твоя номер. След секунди ще пристигне съобщение на твоя номер, моля да ми го изпратиш“.

Естествено, този код всъщност е необходим, за да може мошеника да влезе във вашия акаунт в WhatsApp. В случай, че съобщението бъде изпратено, нападателите получават възможност да влязат в акаунта на жертвата. Съществуват и други схеми, при които мошениците се представят за служители на администрацията на WhatsApp, след което получават достъп до личната информация на наивните потребители. Методът на измамата е много прост – те просто написват, че се нуждаят от данните, за да влязат в профила на човека за някаква цел. Поради това се наложи WhatsApp отделно да обяви, че в месинджъра няма представители, които да искат лична информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари