fbpx
-0.8 C
София

Газова електроцентрала използва излишъците от електроенергия за добив на биткойни

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Властите на малкото градче Дрезден в американския щат Ню Йорк решиха да използват излишъците от получената енергия, която се генерира от местната газова електроцентрала, за добив на биткойни. С помощта на закупени специални изчислителни устройства за добив на криптовалута, електроцентралата успява да получава по около 5,5 биткойна на денонощие, което е приблизително $43-$45 хиляди на ден в зависимост от курса на първата криптовалута.

Партньор на тази електроцентрала е местният минен холдинг. Засега добивът на криптовалута е много изгоден, понеже централата по принцип няма какво да прави с излишъците си на енергия. Но ако нуждите на минния холдинг от електроенергия нараснат, цифровата ферма престоява.

Навярно е по-добре да се използва някаква система за акумулиране на енергията, но с помощта на генерираните средства компанията увеличава броя на работните места.

В същото време курсът на биткойна падана под $8000, а пазарната капитализация на криптовалутния пазар намаля с 10%.

Цените на повечето популярни алтернативни цифрови валути паднаха с над 10%:

Криптовалутите Ethereum и Bitcoin SV се завърнаха в района на $200, а един Litecoin сега струва $50. Общата пазарна капитализация на криптовалутния пазар намаля с 9.6% и сега е на ново $226 милиарда.

Има съвсем ясна корелация на падането на цената на нефта с цената на биткойна. Нефтът марка Brent поевтиня с над 20%, като това е най-големият спад за изминалите 29 години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

Често съм се питал защо и други централи не правят това. Електроенергийната система през повечето време има големи резервни мощности, които са нужни само при максимално потребление. През останалото време може да се оползотворяват за добив на криптовалута. А също и топлината, която е отпадъчен продукт при майнинга би могла да се рециклира.

Умен
Умен
Отговор на  Чип за зеле
1 година

Няма такова нещо излишък на енергия в централи използващи изкопаеми горива!!!

Централата гори точно толкова гориво колкото е необходимо!!

Турбините и генераторите във всички електростанции свързани в обща ел. мрежа се въртят с ПОСТОЯННИ обороти синфазно, така че честотата на тока да е винаги 50 (или 60 Херца, в зависимост от страната).

Подаването на гориво в котлите се регулира в зависимост на натоварването на ел. мрежа и съответно генераторите!!!

а това че някое йеврейче шефче в станцията е решило да прави кинти е друг въпрос….

И горивото за въпросният генериран ‘излишък’ го плащат на края на фискалния период потребителите!!!

Dvb
Dvb
1 година

От къде я измислихте тая корелация с цената на нефта ??

Нови ревюта

Подобни новини