Газпром заяви, че купените наскоро чуждестранни компресори са изключени чрез сателит

Представителят на Газпром Павел Крилов заяви, че закупените наскоро от неговата компания австрийски компресори LMF са спрели да работят. Тяхното изключване е било извършено дистанционно и сега те стоят като мъртъв товар и не работят.

16
4209

Според руския специалист, изключването на агрегатите е осъществено чрез сателит, а самите устройства не могат да бъдат накарани да започнат да работят – на практика това вече е скрап. Вместо неработещите австрийски компресори Газпром възнамерява да закупи мобилни въздушни компресори руско производство. Очаква се това да бъдат системите на акционерното дружество „Компресор“ от град Казан, което предлага алтернатива на LMF.

Тези компресори не са много и се използват преди всичко в мобилните подвижни инсталации за ремонт на газопроводите. Те не позволяват изпускането на газ в атмосферата и с тяхна помощ ремонтът и поддръжката се извършват бързо и ефективно.

Като възможна причина за изключването на австрийските компресори се считат санкциите. Производителят на тези агрегати има право да ги изключи дистанционно, ако работят в държава, на която са наложени санкции от страна на САЩ или ЕС. Напълно е възможно сателитът да е подал команда за изключване на компресорите след изтичане срока на договора за тяхното използване, сключен с производителя. Интересно е, че Газпром има американски и швейцарски компресори, които все още работят, но те са морално остарели и явно не могат да бъдат изключени по подобен начин.

Около този случай започна да се вдига много шум. Има изказвания, че планираното остаряване е направо детска играчка пред този метод за дистанционно изключване на немалки мощности. Редица специалисти посочват, че това го има в договора, сключен с австрийския производител и случилото се не бива да учудва никого. Нещо подобно като EULA в ОС Windows – там се казват много неща, но тази операционна система така или иначе се използва в целия свят. Но все пак тук става дума за предприятие със стратегическо значение. Самият факт, че е възможно да се направи подобно нещо, навежда на твърде интересни мисли.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Сибирската бензиностанция върви към закриване, а руснаците лъжеха, че санкциите ги правят по-силни. 🙂

але
але

гениално умозаключение

Мангалата
Мангалата

Сибирската бензиностация ще я има още дълги години след закриването на еурохейската джахимария и булгаристанския виалет!

Иван
Иван

Ти си просто нещастен гьотверен.

Пламен
Пламен

Православен ли е не ми го хвали! Тъжното е, че България ще изчезне преди Русия.

диалектикъл
диалектикъл

Ако техническото ти ниво е такова, като бръщолевиците ти, то майка и жална на България честно! Санкциите ги и правят по силни, защото знаят и го изпитват на гърба си, като кубинците, но уви стоят и са трън в задника на империализма, нали!? Апропо ако изчезне Русия, кой ще ви дразни тогава фисура в ануса и да ви разчесва хемороидите, а заспали лейки?! Икономиеските санкции са едно, но това даже и по договор може да се счита за саботаж, не за друго това е геостратегическа фирма, доставяща газ не само за Европа и Азия, но пък им е и за… Виж още »

Моше
Моше

Всеки който има критично, свободно, независимо и аналитично мислене да се нарече: червен, русофил, комунист, диктатор, кагебист, фашист, расист, ксенофоб

ВРАГ!!!!

Алекс
Алекс

Не е хубаво основни услуги да зависчт от прищевки на правителства. Но тъй като става въпрос за Русия съм леко скептичен до колко са жертви, или защо са купили австрийска техника по начало. Напълно възможно е да е са били предупредени че това ще стане или да не са си платили продължаване на договор или каквато още простотия узмислят братушките, но сега да ореват орталъка че са санкционирани.

_nib_
_nib_

Мдаааа.И като айфоните и кат андроидите.Купуваш нещо,даваш пари….и пак не е твое….Баси изчанчения свят.Революция требе.

haha
haha

руските тролове и тука налазили.

дам
дам

Потърсих що за чудо са тези мобилни компресори – наистина са сложна машинария.
https://www.lmf.at/business-areas/pipeline-evacuation/

Сега, мисля си, че това е буря в чаша вода за пред задокеанските „партньори“. Ако изгледате клипчето, дори и в рекламните филмчета има надписи на руски по машинарията. Това е техника с много малък и тясноспециализиран пазар, и едва ли австрийците ще си плюят на бизнеса заради някакви си „санкции“.

ТАСС пусна информация, че Газпром е намерил алтернатива в локални производители. Сигурен съм, че австрийско търговско аташе бързо бързо ще изприпка до някой от етажите на Кремъл за да „решат въпроса“ (както обичат да казват руснаците).

Кикерица
Кикерица

Чифутско узурпираният и управляван от дегенерати ЕС е готов да си направи не само Демографско харакири и да подмени изконното бяло население с Афро,но и да разруши до основи градената от векове икономика с една единствена заповед пратена от тамошният чифутски център наричан AIPAC.Какъв е интерес на Австрия , Германия ,Франция и България да блокират газовата инфраструктура и икономиките на 450 млн души -най богатия в Света пазар.Абсолютно никакъв.И тук е от ясно по ясно кои са държавите , които могат да атакуват подобна мрежова инфраструктура. Китай последен -никакъв интерес огромен потребител и приятел на Газпром.Остават само двама идиота Израел… Виж още »

Какво е казал Ницше?
Какво е казал Ницше?

„Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен!“. Пиндосите налагат санкции на Русия и Китай. Братушките и китайците разработват собствени технологии, като правило превъзхождащи американските. Накрая ще им писне от чифутски номера, ще наложат тотално ембарго на JewSA и след пет години краварите ще трябва да се учат да яздят коне и да орат с рало, защото нямат нито един завод, способен да произведе нещо по-сложно от конски хамут.

ллл
ллл

Тези прввъзхождащите технологии от русия и китай ги чакаме още от време оно и все не идват… колко още да ги чакаме?

Какво е казал Ницше?
Какво е казал Ницше?

Вземи една китайска отверка, направена от руска стомана (щото други няма) и си отвори компа. Ако намериш дори една част, на която да не пише „Made in China“, а „Made in USA“ – ела се обади. За руските аеро-космически технологии по-добре изобщо да не почвам да пиша. Не случайно пиндосите вече 10-та година летят до МКС с руски ракети. Преди няколко месеца Мъск се похвали, че най-после направил прототип на двигател, с 4% по-ефективен от РД-180. Който братушките произвеждат от 1999-та. Само че на краварите им трябват още 2-3 години тестове, преди да го довършат и да посмеят да изпратят… Виж още »

bluewater
bluewater

Навежда на интересни мисли много малкото мислещи, останалите просто се подават на внушения.