fbpx
21.8 C
София

Газпром заяви, че купените наскоро чуждестранни компресори са изключени чрез сателит

Представителят на Газпром Павел Крилов заяви, че закупените наскоро от неговата компания австрийски компресори LMF са спрели да работят. Тяхното изключване е било извършено дистанционно и сега те стоят като мъртъв товар и не работят.

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Според руския специалист, изключването на агрегатите е осъществено чрез сателит, а самите устройства не могат да бъдат накарани да започнат да работят – на практика това вече е скрап. Вместо неработещите австрийски компресори Газпром възнамерява да закупи мобилни въздушни компресори руско производство. Очаква се това да бъдат системите на акционерното дружество „Компресор“ от град Казан, което предлага алтернатива на LMF.

Тези компресори не са много и се използват преди всичко в мобилните подвижни инсталации за ремонт на газопроводите. Те не позволяват изпускането на газ в атмосферата и с тяхна помощ ремонтът и поддръжката се извършват бързо и ефективно.

Като възможна причина за изключването на австрийските компресори се считат санкциите. Производителят на тези агрегати има право да ги изключи дистанционно, ако работят в държава, на която са наложени санкции от страна на САЩ или ЕС. Напълно е възможно сателитът да е подал команда за изключване на компресорите след изтичане срока на договора за тяхното използване, сключен с производителя. Интересно е, че Газпром има американски и швейцарски компресори, които все още работят, но те са морално остарели и явно не могат да бъдат изключени по подобен начин.

Около този случай започна да се вдига много шум. Има изказвания, че планираното остаряване е направо детска играчка пред този метод за дистанционно изключване на немалки мощности. Редица специалисти посочват, че това го има в договора, сключен с австрийския производител и случилото се не бива да учудва никого. Нещо подобно като EULA в ОС Windows – там се казват много неща, но тази операционна система така или иначе се използва в целия свят. Но все пак тук става дума за предприятие със стратегическо значение. Самият факт, че е възможно да се направи подобно нещо, навежда на твърде интересни мисли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини