Гари Каспаров знае математика. Той познава логиката, стратегията и вземането на решения. Смятан е за най-великия шахматист в историята на човечеството. Руският гросмайстор, заемал първото място в класацията от 1984 до 2005 г., вижда света с определена яснота, която малко хора имат.

Затова мнозина в блокчейн индустрията ще се зарадват да научат, че Каспаров, един от най-интелигентните живи хора, сега е поддръжник на криптовалутите и свързаните с тях технологии.

И това отчасти се дължи на математиката. Каспаров е прекарал живота си след „пенсията“ в противопоставяне на руския президент Владимир Путин (предизвикателство, заради което веднъж е бил хвърлен в затвора), в борба за хуманитарни каузи и като председател на Фондацията за човешки права (организация с нестопанска цел, която силно подкрепя Биткойн като инструмент за даване на свобода).

Сега той гледа на криптовалутите като на начин властта на правителствата да се постави в шах

„Биткойн предлага защита срещу необузданите правителствени разходи, защото сме защитени от математиката и от логиката на самия код“, обяснява той, цитиран от Coindesk.

Каспаров вижда предимствата и в NFT токените. През декември, в партньорство с 1Kind, той пусна серия от 32 NFT-ta, които представят емблематични моменти от живота му: мачът от 1985 г., който го коронясва като най-младия световен шампион по шахмат, епичната битка срещу изкуствения интелект „Deep Blue“ на International Business Machines и речите срещу тоталитарните правителства.

Именно тази битка срещу тоталитаризма определя настоящата глава от живота му, а Каспаров вижда крипто като част от тази борба. Или както казва гросмайсторът:

„Вярвам, че подкрепата за крипто е важна част от моя принос към бъдещето на човечеството“

CoinDesk: Как навлязохте в крипто пространството?

Каспаров: Ако сте следили кариерата ми и сте прочели за ранния ми интерес към компютрите и технологиите, не бива да се изненадвате, че бях много развълнуван, когато се запознах със стойността на криптовалутите и NFT.

Това датира още от 80-те години на миналия век; винаги съм се опитвал да бъда в крак с новостите. Започнах с шаха. Но също така видях възможност да използвам компютрите и новите инструменти за развитие на индивидуалните свободи. Вярвам, че технологиите трябва да помагат на хората да се борят срещу властта на държавата.

Как се вписват криптовалутите в това?

Криптовалутите стават неразделна част от прогреса, самия прогрес, защото целият свят се движи в цифров формат. И ако икономиката става все по-цифрова, то и парите също. Друга философска причина е, че правителствата имат неограничени възможности да печатат пари. А печатането на пари е най-изисканата форма на заемане на средства от нас и от бъдещите поколения.

И аз вярвам, че криптовалутите – с биткойн като стандарт – предлагат защита срещу това настъпление на правителството, защото сме защитени от математиката. Ние сме защитени от ограничения брой заложен в кода, който стои зад съответната валута. Криптовалутите и всички продукти, свързани с тях, са абсолютно жизненоважни за бъдещото развитие на нашия свят.

Как точно се включихте за първи път?

Първото ми непряко участие беше чрез Фондацията за правата на човека. Защото във Фондацията за правата на човека имахме няколко експерти, които се застъпваха за криптовалутите на много ранен етап. А като организация ние предлагаме подкрепа на дисидентите по света.

Мислехме да използваме криптовалутите като начин да им помогнем да получат материална помощ, защото в много страни беше невъзможно. И все още е невъзможно да се получи финансиране отвън. Така че криптовалутата предлага възможност да подкрепим тези активисти по косвен начин. И колкото повече научавах за нея, толкова повече се интересувах от целия механизъм.

Можете ли да обясните защо това е важно за вас?

Вижте, криптовалутите са нещо противоречиво. Защото чувате много хора да казват: „О, това е пране на пари. Това помага на лошите хора.“ Вярно. Искам да кажа, че никоя технология не е уникално добра, защото е технология. Хората все още имат монопол над злото.

Затова съм водил много разговори по този въпрос и ще кажа:

Вижте, това не е магическа пръчка или терминатор. Това не е предвестник на утопия или антиутопия. То е инструмент. Криптовалутата е инструмент. И, разбира се, от нея биха могли да се възползват някои лоши момчета със зловредни намерения. Но става въпрос за баланс, за компромиси. И аз мисля, че балансът е толкова много в полза на прогреса.

Споменахте способността на криптовалутите да помагат за защитата на човешките права в недемократични страни. Какви са ползите за демократичните страни според вас?

В демократичните държави в Америка и Европа ще бъдат отпечатани трилиони долари. Аз съм американски данъкоплатец. И разбирам, че е необходимо да се изгражда нова инфраструктура. Но не съм щастлив да видя, че правителството има свободна ръка да използва моите данъци, основно, за да обезцени долара.

Затова смятам, че е много важно, че технологията ще ми предложи възможност да се боря, да защитя трудно спечеленото си състояние. И смятам, че Биткойнът, който според мен е онлайн злато, и другите криптовалути са пътят към бъдещето. Не съм финансов експерт, но не бих се изненадал, не бих се изненадал, ако след 10 години доларът бъде заменен от кошницата от монети като стандарт.

Предполагам, че е безопасно да се каже, че притежавате биткойн?

Аз съм голям привърженик на бъдещето на монетите.

Предполагам, че ако вярвате в това, тогава би било почти глупаво да не купувате биткойн?

Да.

Мислите ви за бъдещето на Биткойн?

Е, мисля, че биткойн ще остане като стандарт. Но, разбира се, той не може да остане сам. Ето защо се появяват още монети. Това е естествен процес. Сега имаме хиляди и хиляди монети. Това е като дотком балона. Деветдесет и девет цяло и деветдесет и девет процента ще изчезнат. Но тези, които оцелеят, ще се превърнат в следващите „Google“ на света. Не съм тук, за да преценявам кои от тях, но ще са малко тези, които ще оцелеят – затова казах кошница с монети.

В миналото отстояването на правата на човека ви е докарвало проблеми с руските власти. Като се има предвид този опит, опасявате ли се, че подкрепата ви за криптовалутата може да ви вкара в гореща вода?

Е, отговорът определено е „не“. В миналото бях в гореща вода. За да ви ориентирам, на един от NFT токените ми е изобразен първият ми арест в Русия. Вижте, това е много по-малко опасно, отколкото да атакувате директно Путин.

Израснах в Съветския съюз и научих от майка си и от учителя си девиза на съветските дисиденти: „Прави каквото трябва, и така да бъде“. И вярвам, че подкрепата за крипто е важна част от моя принос към бъдещето на човечеството. И отново, гледам на това като на много по-малко рисковано начинание, отколкото да говоря публично за Путин или други диктатори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари