Гари Маккинън няма да бъде съден във Великобритания

0
270

Гари Маккинън (Gary McKinnon), британският хакер, който проникна в компютърните системи на НАСА и в системите на въоръжените сили на САЩ, за да търси доказателства за съществуването на НЛО и наличието на „чиста енергия“ няма да бъде съден в родината си. Кеър Стармър – завеждащ отдел „Публични обвинения“ обяви решението, три месеца след като британския вътрешен министър Тереза Мей заяви пред Камарата на представителите в Парламента, че Макинън няма да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки настояването на американското правителство.

Решението, което едва ли ще се хареса на администрацията в Белия дом, слага края на близо десетгодишната сага около Маккинън.

46-годишният хакер, който е болен от Синдрома на Аспергер (форма на аутизъм) получи подкрепата на множество хора, които организираха различни кампании и подписки в негова подкрепа. Някои от по-известните поддръжници на Макинън са Стинг, кметът на Лондон Борис Джонсън, Дейвид Гилмор (фронтмен на Пинк Флойд. Той даже записва и песен, заедно с Боб Гелдоф, Криси Хайнди и самия Маккинън в подкрепа на хакера), Джули Кристи (известна британска актриса, носителка на Оскар) и други.

Но кой е Гари Макинън и каква е причината за шума около него. Историята на Макинън не е особено популярна у нас. Роденият през 1966г. Гари Макинън учи за фризьор, но на 17 години прекъсва училище. Той проявява интерес към компютрите дълги години наред, нещо, което го кара да се запише да учи компютри, подкрепен от своите приятели. В началото на 90-те Макинън завършва компютърен курс и започва да работи като компютърен специалист. След десетина години той започва да хакерства в името на идея, която го е занимавала дълго време – предположението, че правителството на САЩ укрива доказателства за съществуването на извънземни и наличието на чиста енергия. Между февруари 2001-ва и март 2002-ра, Макинън прониква в 97 компютъра принадлежащи на военното министерство на САЩ и НАСА, използвайки псевдонима Solo. Американското правителство обвинява Макинън за това, че е изтрил 2000 файла от компютърната мрежа на окръг Вашингтон принадлежаща на американската армия, което е деактивирало мрежата за денонощие. Те твърдят също така, че след атаките от 11-ти септемри, той е проникнал в компютърната мрежа на военната база Earle и е успял да компрометира 300 компютъра, което довело до деактивирането на мрежата и е спряло доставките на амуниции за базата на ВВС на САЩ Atlantic Fleet. Макар и да не признава за изтриването на въпросните файлове, Макинън признава за проникването в системите и оставянето на съобщения на самите компютри – практика позната от действията на хактивистките групи днес. В съобщенията той обвинява правителството на САЩ в държавен тероризъм, допълвайки: „Огромният пробив в сигурността на 11.09.2001г не беше грешка. Аз съм SOLO. Аз ще продължавам да внасям смут на най-високо ниво…“.

През март 2002г. той е арестуван от британската полиция и по-точно от новосформираното киберзвено към силите на реда, а малко след това е пуснат на свобода. Същата година американски съд го обвинява в няколко компютърни престъпления. През октомври тази година, вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей отхвърли възможността да бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде съден и евентуално вкаран в затвора, вземайки предвид особеностите на неговото заболяване и сериозната опасност той да извърши самоубийство там.

Въпреки обвиненията на правителството на САЩ и изявленията на водещи американски представители на властта, че Маккинън е целял уронване на престижа на американското правителство и атака срещу администрацията във Вашингтон, самият Маккинън нееднократно е заявявал, че подбудите за действията му не са били враждебни и той не е целял кражбата или разрушаването на компютърни системи с цел отслабване на защитата на стратегически военни системи принадлежащи към армията на САЩ. Нещо повече, Поддръжниците на Маккинън заявяват, че вместо да го обвиняват, политиците и военните във Вашингтон трябва да му благодарят, тъй като той им е разкрил уязвимости на важни компютърни системи. Той разказва пред BBC, че разглеждайки системите е открил, че те ползват като платформа ОС Уиндоус, нещо което го е навело на мисълта, че пробивът в тези системи съвсем няма да е труден. Маккинън споделя, че при „проучването“ си е открил, че немалко системи са нямали файъруол, а много други не са изисквали пароли за достъп до тях.

Методите му обаче не са толкова интересни, колкото мотивацията за действията му. Идеята, че правителството на САЩ укрива важни доказателства за посещенията на извънземни и прикриването на извънземни технологии го занимава отдавна и той се заема със задачата да разкрие доказателства за това. С течение на годините обаче нещата стават сериозни. Той споделя, че постепенно това се превръща в идея-фикс, като заради обсебеността си той спира да работи, къса с приятелката си и се изолира от света. Маккинън разказва, че по едно време той е искал да бъде арестуван от полицията и затворен за няколко години, което е щяло да му помогне да спре заниманията си, които бавно, но сигурно рушали живота му.

Той твърди, че е намерил доказателства, както за прикриване на посещението на извънземни, така и за това, че военните са успели да се сдобият с извънземен кораб и да пресъздадат негово копие сами. Другото, което твърди е, че е намерил доказателства, че правителството на САЩ знае за наличието на енергия в чист вид и как да я добие, но нарочно прикрива това. Маккинън твърди, че има специално звено, което работи към космическия център „Джонсън“, което се занимава специално със заличаването на следите и доказателствата за наличие на извънземни, като изтриването на НЛО обекти от сателитни снимки (той разказва, че е виждал снимка на един от компютрите, но поради големината на файла и слабата интернет връзката, с която е разполагал – 56kb/s, не е успял да свали снимката. При повторния му опит, някой от отговарящите за системите го е забелязал и го е изхвърлил от мрежата на НАСА). Освен това той твърди, че не е сам в заниманията си, а е забелязал и доста други, които се ровят в мрежите на НАСА и военните в търсене на доказателства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари