ГДБОП предупреждава за спам кампания

2
1414

В края на месец юли в отдел „Киберпрестъпност“ при ГД „Борба с организираната престъпност“ са регистрирани множество сигнали от интернет потребители за получени имейли с текст на английски език и искане за заплащане с виртуална валута биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара.

В имейлите се твърди, че киберпрестъпниците са компрометирали компютърната конфигурация и знаят паролата, ползвана от потребителя, като притежават порно видео материли на потребителя, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата.

Спам кампанията е опит за бързо незаконно облагодетелстване на киберпрестъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите.

За спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в фалшиви сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

Експертите съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни програми, лицензирани операционни системи и програми. За всеки киберинцидент да информират съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
barokyКаспар Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Каспар
Каспар

Цитат “ с която потребители са се регистрирали в фалшиви сайтове за запознанства“, ПИТАМ кои са ФАЛШИВИТЕ сайтове за запознанства. На българите данните изтичат най-вече от Българската Държавна Администрация, която ги предоставя на всеки който заслужава.

baroky
baroky

ахахахаххах true-true