ГДБОП разкри група за компютърни измами. Специализираната прокуратура конфискува криптовалута за 5 млн. лева

24
2396
Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 3 милиона щатски долара

Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е „иззета“ при извършените претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. бяха иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно.

Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Здържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор определи „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
13 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
ПенчоАнти-фейк нюзДжониседмиPAk Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Cisa
Cisa

тефтери с данни – Истински профисоналисти

Cisa
Cisa

тефтери е стара дума , значи някой 50 г в боп си е съчинявал изявлението .

Cisa
Cisa

Ако не си бяха купували кола нямаш да светнат в нап.

Cisa
Cisa

Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и ГДБOΠ нeyтpaлизиpaxa opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa зa ĸoмпютъpни измaми и нeзaĸoннo пpидoбивaнe нa ĸpиптoвaлyтa нa oбщa cтoйнocт нaд 5 милиoнa щaтcĸи дoлapa

Kpиптoвaлyтa зa oĸoлo 3 милиoнa дoлapa……

5 милиона щатски долара са 3 милиона долара ??

Левчо
Левчо

5 млн. Лева

Ратнемок
Ратнемок

Нема да лежат, с тия знания и умения ще бъдат „привлечени“ в структурите на властта

Аренаморе
Аренаморе

„Властта“ и нейните структури са толкова технологично неграмотни, че няма да привлекат никого. И то само да не би да се разкрие, че са 20 години назад и са мързеливи гъзове.

Cisa
Cisa

Съществува само една гигантска машина, коята се управлява от пигмеи и това е бюрокрацията.“

Cisa
Cisa

А Георги Русев в един любим филм казваше “ Ако Кольо Фичето имаше 4ма заместник директори моста при Бяла още нямаше да е построен“. „Чиновник? Примамлива професия наистина. От тебе изискват да не мислиш и за това ти плащат месечна заплата. Достатъчно е да имаш високо мнение за своите началници и много лошо за техните предшественици; да ласкаеш по-високостоящите и да издевателствуваш над по-нископоставените от теб; да приучиш ухото си не всичко да чува, окото си — не всичко да вижда; да умееш според случая да направиш черното бяло, бялото — черно; да можеш да четеш между редовете, да гледаш… Виж още »

Аз ве аз
Аз ве аз

Нали излъгаха, че не можели да конфискуват криптвалути и затова ония 4 цяло и колко милиарда лева в криптовалута не можели да се изземат.

Пенчо
Пенчо

крипто валута не може да се конфискува, ако не ги накарат да кажат какъв е прайвит кея са конфискували дедовия ама троловете реват ли реват
всъщност тия от гдбоп едвали знаят какво е прайвит кей

Mitko
Mitko

Само никой не разбра „незаконната схема за придобиване на криптовалрута“ точно каква е и как „аджеба“ е установено от нашите ГДБОП гурута, че е незаконна.

KalHa
KalHa

Интересно къде ще отидат милионите?

Някакъв
Някакъв

Би трябвало да е в хазната, но с тази рядка центрофуга може и да се изгубят някъде…

пети
пети

Ако тези от групата са били истински професионалисти… на конфискуваните компютри нямаше да бъде открито никакво доказателство.

седми
седми

Доказателство за какво? Че притежават някаква форма на валута? Аз никъде в статията не видях какво е незаконно! Според мен правителството присвоява средства под пред текст че не са техни, ами да докажат чий са в такъв случай, ако не да им ги върнат!

бо-ре
бо-ре

що не ме хванаха мен нито веднъж?

гост
гост

За какви компютърни измами става на въпрос?Как незаконно се придобива крипто валута?Как са конфискували 5 милиона лева в крипто?Защо изобщо са решили да ги хванат тези хора?Бай Пешо от Сандански като ми продаде прасе без фискална бележка и без да декларира дохода в НАП това означава ли че незаконно съм придобил прасето?

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Недей да заблуждаваш обществеността. Става дума за манипулация на пазарите използвайки shit coin и извършването на манипулативни маневри посредством фалшиви самоличности. За целта се използват и механизми за пране на пари. Това са тактики, които не са уникални и не се правят за първи път. Ако не си наясно, не се обаждай, става въпрос за множество престъпления – подправяне на документи, пране на пари, използване на фалшива самоличност, въвеждане в заблуда, избягване на данъчно законодателство, манипулиране на пазара, конспирация и формиране на ОПГ. Ако не си наясно с тези неща и със законите на Република България и тези на Европейския… Виж още »

Джони
Джони

В статията не пише това което казвате! Така написана статията и имайки предвид компетенциите на българските власти. Не показва ясно дали акцията е в полза на българската правова държава или на израелската такава, вярвам, че е по скоро на последната.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Това е ПР за държава, проверила „уникална“ схема. Няма нищо уникално, прочети и виж в други държави как същите неща са се правили. Тролове и хейтъри ще лъжат, че уж не можело, защото е антиреклама на анархистичната им идея, че всеки крипто-идиот е неприкосновен. Знам, че собствници на криптовалута, които също лъжат, както лъже гимназиална провинциалистка за мулти-левъл компания за грим и здраве, но всико е до време. Когато балонът гръмне, много хора ще останат с пръст в уста. Бъдещето на криптовалутите преминава през официализиране, легализиране като реално разплащателно средство и създаването на механизми, които да гарантират правата на собственика… Виж още »