ГДБОП ще може да шпионира „Вайбър“, „Фейсбук“ и „Скайп“

22
5826

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като „Вайбър“, „Фейсбук Месинджър“, „УатсАп“, „Скайп“ и др.

Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата, съобщава Vesti.bg

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер – дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще им трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се ползва и без съд.

Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са „извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като „Вайбър“, „Скайп“, „УатсАп“, „Фейсбук Месинджър“ и др.

Софтуерът може да извлича и SMS-и и MMS-и.

Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните видове техника – мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за „физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства“.

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България.

Какво предстои у нас, може да се съди по случващото се в Западна Европа.

В Германия например официално бяха разширени правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления, за да получат достъп до данни в криптирани съобщения. В петък германският Бундестаг прие нов закон, който разширява правомощията на властите да шпионират съдържанието на криптирани услуги за съобщения като „УатсАп“ и „Скайп“.

Досега това важеше само за заподозрени терористи, но вече обхваща и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами. Властите отдавна имат достъп до данни от телефонни разговори и кратки съобщения, но не съществуваха ясни регулации по отношение на чат приложенията.

Вътрешният министър на ФРГ Томас де Мезиер изрази задоволство от приемането на този закон, който компенсирал технологичното изоставане на държавата от престъпниците, защото те масово ползвали тези приложения за кодирани съобщения. „Не може успехът на една съдебна процедура или прилагането на закона да зависи от това какво средство за комуникация ползва дадено лице, да зависи от това дали ползва „УатсАп“ или праща SMS“, заяви той.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
17 Коментари
5 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dkmi
dkmi

Който ги ползва да му мисли 🙂

klass
klass

Край! Отиде и престъпност и тероризъм и пиратство.

bluewater
bluewater

Понеже цената ми се стори малка разгледах сайта така по диагонал. Ето тука едно цитатче от секцията им „Android Rooting“ : „No 100% successful rooting is guaranteed. The procedure is available for the most of Android devices with versions 1.6 – 2.3.4 and 3.0 – 5.1.“

Пецата
Пецата

Както и това, че устройството трябва да е свързано с USB 😀

SQLite
SQLite

https://www.oxygen-forensic.com/en/products/oxygen-forensic-analyst

Имайки предвид какъв е софтуерът им на този линк, то следва да се заключи, че отдалечен достъп няма как да се направи към телефоните на потребителите. Вероятно просто са си закупили SQLite Viewer за 18хил лв (при положение, че има и безплатни такива 🙂 ), който се инсталира на PC и може да отваря локалните бази данни на споменатите приложения. За да се отворят, то дирекцията трябва да разполага с телефона, вързан към компютър, от който да се изтеглят базите данни.

мъни
мъни

След време ще ни слагат и платки в мозъците, уж за наше добро.

Пламен Костов
Пламен Костов

И след тази гръмка новина терористите ще продължат да използват viber, fb, skype, но с повече внимание.

LALALALALA
LALALALALA

bob хвани ме за вайбъра

Коментиращ
Коментиращ

Винаги е имало начин да се слуша и винаги ще има, винаги са го правили дали ще бъде по схемата Доставчик > Съд > гбоб, или Съд > гбоб все ще го има това. Тази новина беше актуална преди около 4 години, нищо ново няма тук.

Toni
Toni

Я…. колко било „лесно“ , обявавяваш една поръчка да се приберат едни пари и готово, имаш достъп до всичко „уж“
А „глупавите“ Хамериканци дадоха милиони за отключването на един Хайфон
Как не се сетиха да си купят тази прекрасна програмка за има няма 10к $
Муахахахахаха

ffff
ffff

Пожелавам им успех с криптираните сесии на Telegram 🙂

dkmi
dkmi

Лошото е, че „криптираните сесии на Telegram“ изобщо не са криптирани.
Криптирани са за мен и теб, но не и за службите – всичко е на сървърите на въпросната компания. Това „ние не даваме достъп на службите“ могат да го говорят на някой друг. Те официално и микрософт и аппле не дават достъп на службите, ама реалността е друга.

Тoi
Тoi

За да се появи като приложение в ап стор-а, значи има вече сложена задна вратичка. Тези криптриания и ала бала, са за да не може друг, освен тях да слуша 🙂