fbpx
-1.2 C
София

Геоинженерството няма да може да ни спаси

Най-четени

Екип от учени изгради модел, симулиращ бъдещето на планетата – и те откриват, че геоинженерството само по себе си няма да може да ни спаси от катастрофалните последици от изменението на климата.

Изследването, публикувано в понеделник в списание PNAS, показва, че охлаждането на планетата чрез геоинженерни методи няма да предотврати всички въздействия на глобалните климатични промени, отчасти защото атмосферните парникови газове не променят единствено температурите на планетата, а и много други аспекти от околната среда и климата. Учените смятат, че технологиите за геоинженерство или няма да подобрят нищо, дори да успеят да охладят планетата, или ще бъдат пълна загуба на време, ако самите те не се окажат друго бедствие.

Въпреки че дебатът за геоинженерството изглежда вечно без консенсус, той все още привлича много внимание, далеч не само конспираторите, но и на сериозните учени, които търсят варианти за подобряване на състоянието на климата.

От The Verge съобщават, че главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос дори планира да изпълни първата стъпка от обещанията си за инвестиране в спасяване на климата. Неговият ангажимент е да инвестира 10 милиарда щатски долара за разработване и въвеждане на технологии за улавяне на въглерода в атмосферата и неговото повторно използване, а не към усилия за намаляване на въглеродните емисии.

Ръка за ръка

Според новото проучване основната причина, поради която геоинженерството не може да спаси ситуацията на планетата е, че при него не се разглеждат начините, по който парниковите газове биха могли да унищожат облачната покривка, което от своя страна би довело до силно загряване на планетата.

Но проучването изрично предполага, че геоинженерството няма да ни спаси, ако това е единствената стратегия, която използване за смекчаване на изменението на климата – би могло да бъде много по-полезен инструмент, ако в същото време инвестираме и в технологии за намаляване на въглеродните емисии.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини