fbpx
1.4 C
София

Германия започна тригодишен експеримент с ББД

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От тази седмица 120 германци започнаха да получават по 1200 евро ежемесечно ББД, а експертите от Германския институт за икономически изследвания ще наблюдават по какъв начин тези пари ще променят техния живот. Целта на този експеримент е да бъдат получени реални и обективни данни за това, дали Безусловният Базов Доход ще стимулира маргиналния живот или ще направи живота на тези хора по-наситен и по-полезен за обществото.

В рамките на този експеримент 120 жители на Германия ще получават по €1200 месечно в продължение на 3 години. Тази сума е малко по-висока жизнения минимум за тази страна. Експериментът се провежда с парите събрани от дарения от частната фондация Mein Grundeinkommen.

Всички участници са длъжни периодично да отговарят на въпроси за своята работа, живот, емоционално състояние и други подобни. След това специалистите от Института ще сравнят данните с контролна група от 1380 души. Накрая ще бъде определено дали ББД оказва съществено влияние на хората.

Да напомним, че ББД е икономическа идея, според която правителството плаща на всички граждани на дадена страна определена сума, която е достатъчна за закупуването на храна, облекло, за наем на жилище и за стоки от първа необходимост. Това се налага, понеже заради масовата роботизация настъпва невиждана безработица, а хората трябва да живеят по някакъв начин. Привържениците на ББД твърдят, че с негова помощ ще се намали неравенството, което от своя страна ще елиминира недоволствата и протестите, ще подобри живота на хората и ще им даде финансова стабилност. Те повече няма да се безпокоят, че ще останат гладни и на улицата, и ще могат да се съсредоточат върху по-полезна и интелектуално възвишена работа.

Противниците на ББД са на мнение, че тази мярка  е твърде фриволна и ще стимулира празния и безсмислен живот, при който няма никаква креативност, а само безсмислено маргинално съществуване.

Въпреки това, редица страни най-сериозно разглеждат възможността за въвеждането на ББД. особено на фона на пандемията от новия коронавирус. Но има немалък брой икономисти, които са на мнение, че населението на далеч не всички страни е дорасло за тази мярка, която в различните държави ще доведе до съвсем различни резултати. Сега предстои да видим как ще се отрази ББД на германците.

Юреген Шуп, който е ръководител на това изследване заяви в интервю за Spiegel, че научните доказателства, които неговият екип ще събере по време на експеримента с ББД, ще спомогнат за разрешаването на този спор.

‘Дебатите относно ББД засега в най-добрия случай напомнят на философска сбирка, а в най-лошия – на религиозни вони’ – каза Шуп. ‘Противниците на тази идея твърдят, че хората ще започнат само да лежат по диваните и тъпо да гледат сериали, а може да правят и нещо по-лошо. Привържениците на ББД твърдят, че хората ще получат възможност да се занимават с интересна за тях работа и по-този начин ще станат по-креативни, по-щедри и по-добри, а това е от полза на демокрацията… Ние можем да променим ситиацията като заменим тези стереотипи с емпирически доказани знания и ще разкрием пътя за по-полезни дебати’.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини