Германският съд призна дейността на най-популярната програма за блокиране на реклами Adblock Plus за законна, понеже използваните в нея алгоритми скриват само досадното рекламно съдържание. Информацията е на съоснователя на компанията разработчик на програмата Тил Фаида (Till Faida).

Компанията Eyeo още от 2015 година води съдебна борба срещу един от най-големите европейски медийни концерни Axel Springer. Всичко започна с това, че Axel Springer заведе съдебно дело срещу Adblock Plus за скриване на обявления в германската преса. Аргументът на ищеца бе, че се нарушава законодателното право за показване на реклами на читателите. Тогава Eyeo спечели делото, но германското издателство не се съгласи и обжалва. Вторият опит бе по-успешен – Axel Springer и издателството постигна своето – безплатно бе включено в белия списък на Adblock Plus. Рекламите на компаниите от белия списък не се блокират, но в този случай те плащат част от дохода си от тези реклами, на Eyeo.

Германската медийна компания още от самото начало се опитваше да постигне забрана за използването на Adblock Plus минимум на територията на страната. Но през 2018 година съдът призна дейността на блокера за законна – той не премахва само досадната реклама и оставя качествената. Решението на съда е окончателно и повече не може да се обжалва.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари