Германия не възнамерява да изключи водещия китайски доставчик на мрежово оборудване Huawei от 5G мобилната мрежа, но планира строг контрол. Това предвижда законопроект на Федералното правителство, с който немското издание „Ханделсблат“ (Handelsblatt) разполага.

Решението е от ключово значение за изграждането на 5G мрежата в страната.

Сега Huawei е основен доставчик на оборудване за трите мрежови оператора в Германия: „Дойче Телеком“ (Deutsche Telekom), „Водафон“ (Vodafone) и „Телефоника“ (Telefónica).

Проектът за „Втори закон за повишаване сигурността на информационните системи и технологии“ (IT-Sic 2.0) предвижда доставчици като Huawei да предоставят гаранционно писмо, в което гарантират, че тяхната технология е на 100% сигурна и не оставя отворени вратички за кибератаки.

Освен техническата проверка проектозаконът предвижда и запазване на правото за налагане на политическа забрана. Това ще даде възможност на съответните министерства да ограничат използването на мрежови технологии от политическа гледна точка.

Към момента мрежовите оператори в Германия са изправени пред сериозен проблем. Те не пожелаха да чакат повече политическото решение в Берлин и изградиха своите 5G мрежи с Huawei. Всъщност в по-голямата част от случаите те просто разшириха съществуващите си 4G мрежи до 5G. Защото още при 4G делът на компонентите на Huawei в радиомрежите беше голям: около 65% при Deutsche Telekom, 55% при Vodafone и 50% при Telefónica

Демонтирането на оборудването на даден доставчик е сложно и скъпо

Говорител на Deutsche Telekom каза: „В момента правим детайлна оценка на цялостния проектозакон и няма да изразяваме позиция предварително.“ От Vodafone заявиха: „Проектът е много обширен и ние най-напред ще го разгледаме обстойно и ще използваме срока за консултации, за да формулираме евентуалните съмнения – във всеки случай прилагането му ще ни изправи пред предизвикателства.“ Говорител на Telefónica коментира: „Важно е предвиденото сертифициране да е бързо и да осигури правна сигурност за използването на определени компоненти.“

От източници в телекомуникационните среди „Ханделсблат“ научи, че мобилните оператори вероятно най-напред ще продължат да залагат на Huawei при разширяването на мрежите и се надяват на позитивен развой. Разходите за смяна сега биха били непосилно и неоправдано високи – немските мрежови оператори нямат толкова силно и дългогодишно партньорство с никоя друга компания, както с Huawei.

 

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари