Германия подготвя закон, с който да задължи Apple да отвори достъпа до NFC модула

0
857

Уеб порталът The Verge съобщи, че парламентът на Германия е одобрил поправките в Закона за борба с незаконните банкови преводи, пране на пари и борба с несправедливата конкуренция, в който има параграф с изисквания към производителите на смартфони и други мобилни устройства да предоставят достъп до NFC модула, за да може той да бъде използван и в другите системи за безконтактни онлайн разплащания. Остана поправките да бъдат одобрени от Федералния съвет на Германия и влизат в сила.

Ако поправките на този закон наистина влязат в сила, Apple ще трябва по нов начин да профилира своята платежна система за германските потребители, а след това навярно и за цяла Европа.

Всеки потребител, който иска да извършва безконтактни разплащания с помощта на iPhone, досега задължително трябваше да използва платежната онлайн услуга Apple Pay. Към днешен ден тази система се използва в 50 държави, включително в 20 европейски страни. Корпорацията от Купертино с всички сили защитава своята система и категорично забранява използването на NFC модула в своите смартфони да бъде използван за разплащане чрез други разплащателни системи.

С Android смартфоните ситуацията не е такава и техният NFC модул може да се използва за разплащания както в Google Pay, така и в редица други платежни приложения и системи. По този начин Apple получава конкурентно преимущество за своята платежна система. А това дава възможност за неконкурентно вдигане на таксите в тарифите.

Ето защо Германия иска да задължи всички компании да предоставят достъп до своите NFC модули, за да могат хората да правят свободен избор между всички налични платежни системи от подобен род.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за