Германия построи завод, който при хубаво време използва само зелена енергия

6
583

Швейцарската корпорация ABB, с предмет на дейност електротехника, машиностроене и информационни технологии, изгради в германския град Люденшайд завод, който може да работи само с електрическата енергия, получена от слънчевата електроцентрала на завода.

CNBC съобщи, че в слънчев ден заводът няма нужда да използва местната електрическа мрежа, понеже слънчевите панели генерират с 14% повече електрическа енергия, отколкото е необходимо на предприятието. За да не възникват проблеми с електричеството през нощта и когато времето е лошо, ABB е изградила до слънчевата електроцентрала акумулаторно хранилище с капацитет 275 киловатчаса. Енергийната система на завода се управлява от автономната инсталация Optimax, която автоматично контролира консумацията на завода и плавно подава необходимата допълнителна енергия от стандартната електрическа мрежа.

„В слънчев ден нашият завод няма нужда от енергията на електрическата мрежа“ – отбеляза Тарак Мехта, президент на ABB. Той допълни, че когато времето е хубаво, излишната енергия се подава обратно в мрежата и се продава.

Според мениджмънта на ABB, този проект ще демонстрира на общността и потенциалните клиенти на компанията, че съвременните технологии вече позволяват частичното прехвърляне и на големите заводи към използването на зелена енергия, без да се понижава тяхната производителност. Новият завод наистина демонстрира колко лесно може да бъде преминаването към въглеродна независимост дори и когато в него работят 800 души.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари