Германия построи завод, който при хубаво време използва само зелена енергия

6
529

Швейцарската корпорация ABB, с предмет на дейност електротехника, машиностроене и информационни технологии, изгради в германския град Люденшайд завод, който може да работи само с електрическата енергия, получена от слънчевата електроцентрала на завода.

CNBC съобщи, че в слънчев ден заводът няма нужда да използва местната електрическа мрежа, понеже слънчевите панели генерират с 14% повече електрическа енергия, отколкото е необходимо на предприятието. За да не възникват проблеми с електричеството през нощта и когато времето е лошо, ABB е изградила до слънчевата електроцентрала акумулаторно хранилище с капацитет 275 киловатчаса. Енергийната система на завода се управлява от автономната инсталация Optimax, която автоматично контролира консумацията на завода и плавно подава необходимата допълнителна енергия от стандартната електрическа мрежа.

„В слънчев ден нашият завод няма нужда от енергията на електрическата мрежа“ – отбеляза Тарак Мехта, президент на ABB. Той допълни, че когато времето е хубаво, излишната енергия се подава обратно в мрежата и се продава.

Според мениджмънта на ABB, този проект ще демонстрира на общността и потенциалните клиенти на компанията, че съвременните технологии вече позволяват частичното прехвърляне и на големите заводи към използването на зелена енергия, без да се понижава тяхната производителност. Новият завод наистина демонстрира колко лесно може да бъде преминаването към въглеродна независимост дори и когато в него работят 800 души.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мангалата
Мангалата

Ам кат няма слънце, все пак Германстан не е Египед?

Micr0
Micr0

Май не четеш че при хубаво време е на зелена енергия а когато няма слънце си е към централната мрежа…

Мангалата
Мангалата

Много хубаво си чета. Въпроса е колко слънчеви дни има на съответната локация, и колко пари са спестени, и колко са дадедни за панелите. И изобщо в германстан зимата е по-дълга от нашата, кой и как ще чисти панелите за да могат да генерират нещо изобщо тогава.
Ако идеята е издържана икономичестки, защо няма масово инсталиране на панели? Изобщо без сметките никакви изводи не можем да си направим от тази новина.

Аз-Съм
Аз-Съм

Такива проекти се избиват за 5-10 години! Но българското мислене е само за утре и макс до в другиден! Хората мислят за години напред. А и си нямаш на идея колко данъци им се опростяват заради зелената енергия и колко голяма реклама е. Българите едва ли някога ще имаме такова напредничево мислене че да го осъзнаем.
Наистина ли си мислиш че си много умен и там някви 100 човека пълни глупаци налели милиони за глупости 😉

Micr0
Micr0

Че то и при 40 % светлина пак произвеждат енергия но по бавно както каза колегата те мислият за години напред а не от днес за утре да не говорим че един панел е способен да захрани цифров чесовник от не много големите на луна светлина..

ivobo
ivobo

Кат няма слънце си ползват ел. енергия от въглища :)))