Германия представи плановете си прехвърляне на държавните учреждения към Linux

3
830

Социалдемократическата партия на Германия и Европейската зелена партия публикуваха коалиционно споразумение за Мюнхен и Хамбург, в рамките на което ще се намали до минимум зависимостта от Microsoft и започва завръщането към предишната инициатива за прехвърлянето на държавните учреждения към Linux и отворения код.

Партиите са подготвили и съгласували съответния документ от 200 страници, който описва стратегията за преминаването на Хамбург към Linux, което трябва да стане в рамките на следващите 5 години. В IT областта документът определя, че за избягването на зависимостта от големите производители на софтуер, акцентът се поставя върху отворените стандарти и приложенията със свободни лицензи. Мотото на документа е „Обществени пари – обществен код“ и показва, че софтуерът, създаден с парите на данъкоплатците трябва да бъде отворен с изключение на компонентите, включващи конфиденциални и лични данни.

Подобни споразумения са сключени в Мюнхен, Шлезвиг-Холщайн, Тюрингия, Бремен и Дортмунд. Хамбург от друга страна винаги е бил агресивно настроен срещу Microsoft и сега иска да стане пример за цифрова независимост, да внедрява отворения код в държаните структури и да създава собствен код, който винаги да е отворен.

Едновременно с това бе стартиран проект по създаването на облачния офисен пакет Phoenix, който ще се използва в местния парламент. Изпълнител е некомерсиалната организация Dataport, занимаваща се с разработването на IT системи за държавните учреждения. Phoenix може да работи както в облачна среда, така и локално. Вече са готови модулите за провеждане на видеоконференции, могат да се обменят съобщения, има текстов процесор, счетоводна система. Предстои да бъде направен модулът за планиране на събития.

5 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари