Германия разработи нова програма за стимулиране покупката на електомобили

10
932

Наскоро разбрахме плановете на Франция за стимулиране на производството и използването на електромобили в страната, а сега свой вариант за развитието на електрическия транспорт предлага и Германия. Ключов момент в тази програма е, че всяка една бензиностанция в Германия задължително трябва да има и зарядни за електромобили. Второ, Германия увеличи държавната субсидия при закупуването на електромобил на 9000 евро.

Планът предвижда повишаване данъците на големите бензинови и дизелови автомобили с ДВГ с високо ниво на вредните емисии. По този начин, дори и ДВГ автомобилите да са по-евтини, в крайна сметка хората ще започнат да избират електромобили.

За развитието на общата инфраструктура на зарядните станции за електромобили Германия дава 2,5 милиарда евро. Това е част от общата сума от 130 милиарда евро, която страната получава от ЕС за рестартиране на своята икономика след пандемията. Част от тази сума за промяна на инфраструктурата ще получат Shell, Engie, Tesla и т.н.

Направеното  в Германия изследване показа, че хората отбягват да купуват електромобили най-вече заради малкия им пробег с едно зареждане и липсата на достатъчно зарядни станции. Но поставянето на зарядни за електромобили във всяка една бензиностанция коренно ще промени ситуацията.

Досега германската програма за субсидиране покупките на електромобили предлагаше отстъпка в размер на 6 000 евро за моделите с цена под 40 000 евро и отстъпка 5 000 евро за моделите с цена от 40 000 до 60 000 евро. В рамките на новата програма към първата сума бяха добавени още 3 000 евро. По този начин за купувачите на електромобили с по-ниска цена отстъпката става 9 000 евро. Хората могат да разчитат да получат данъчна отстъпа за електромобилите BMW i3, Hyundai Ioniq Electric, Hyundai Kona Electric, Kia Niro Electric, Peugeot 208 Electric, Renault Zoe, Tesla Model 3.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари