German Chancellor Angela Merkel uses a Nokia slide mobile as she attends a session of the lower house of parliament, the Bundestag in Berlin, November 28, 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch

Преди три години в публичното пространство се появи млад мъж, който с разкритията си направи общо достояние действията на Вашингтон и американските кибершпиони по всеобхватния контрол над интернет комуникациите, който провеждат, за работата им с големи американски технологични компании за проверка на потребителите им, безпринципното и нелегално използване на зловреден софтуер и вграждане на слабости в продукти и услуги. Хилядите документи, които предостави Едуард Сноудън на Глен Грийнуолд и Лаура Поитрас трябваше да „отворят очите“ на интернет потребителите и вероятно Мрежата да се промени, а американските шпиони да променят начина, по който действат. Нищо такова не се случи. Няколко компании направиха добри пари с предлагането на услуги и приложения, осигуряващи къде високи, къде недотам високи нива на криптозащита, Google затегнаха връзките между дейта центровете си и поеха на поход да криптират цялата Мрежа. Общо взето това беше. Явно е, че и немските институции не са впечатлени, след като вчера стана ясно, че разследването за подслушване на германски граждани и политици се прекратява, поради липсва на доказателства.

Въпросното разследване беше стартирано след разкриване на материали за осъществявано подслушване на видни немски политици и активисти, а сред засегнатите бе и Ангела Меркел. Самата тя заяви, че не намира шпионажа между съюзници за нещо в реда на нещата. Преди две години пък стана ясно, че немските шпиони от BND са помагали на американците за действията им, а сред целите на АНС са били високопоставени лица от Европарламента и френското президентство.

Вчера немски съд се произнесе по случая, по случая с „предполагаемото масово събиране на телекомуникационни данни от немското общество от страна на британските и американските тайни служби“, заявявайки, че няма доказателства за „незаконно, систематично и масово“ следене на германските телекомуникации и интернет трафик. Според публикувания документ, „така наречените документи на Сноудън дават сведение за способностите на американските шпионски служби“, но не осигуряват конкретни доказателства за проведени шпионски действия от страна на АНС към или в Германия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари