Работна група към правителството на Германия разработи набор от етични норми за робомобилите. Те накратко могат да бъдат описано по следния начин: човешкият живот е по-важен от живота на животното и от запазването на собствеността. При това животът на пешеходеца е неприкосновен по определение, независимо от възрастта, пола и състоянието на здравето.

В комисията по етика участват 14 експерта, включително специалисти по законите за движението по пътя, теолози, философи и представители на автомобилните компании. Етичните норми представи германският министър на транспорта Александер Добриндт.

Според новите етични правила, безпилотните автомобили са длъжни на всяка цена да съхранят живота и здравето на човека, дори ако затова се наложи да бъде убито животно или да се повреди нечие имущество.

При възникване на непредвидена ситуация с участието на пешеходец, която не може да бъде избегната, то автомобилът няма право на избор. Ценен е животът на всеки човек и робомобилът не може да удари възрастен човек, за да спаси дете. Предпочитанията по отношение на пол, раса, възраст и състояние на здравето, са недопустими.

Експертите считат, че всички безпилотни автомобили трябва да имат черна кутия, която документира хода на събитията в случай на ПТП. След това регулаторите ще решават, кой точно е виновен.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
14 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
hellraider13
hellraider13

Откъде накъде автомобила ще решава вместо мен дали да убие мен или друг автомобил/пешеходец,аз може морално да реша да се блъсна и да се убия вместо две деца да блъсна но може и да реша да запазя себе си и да да убия пенсионера и да си понеса последиците(присъдата) никога неможе една машина да реши вместо човека такива морални казуси!!!

hellraider13
hellraider13

Разбирам че е за тези без водач,аз съм против всякакъв вид автономни автомобили освен ако не се движат в отделни трасета като влаковете където да няма предпоставки за такива инциденти в които машина да решава морални казуси.Ако си се движат в отделни трасета в колона по един,тогава нека ги има с и без шофьор.

Кольо
Кольо

Аз пък може да реша, че е по-добре да застана със снайпера встрани от пътя и да те отстраня, преди да си убил когото и да било, дори и един нещастен пенсионер. Дори после няма да те лежа, щото ще го направя съвсем професионално и без следи към мен.

Име
Име

Роботите настъпват. Тея ще тръгват по пътищата, а още системите им са в някаква алфа. Българска работа. А жертвите на автономните автомобили май са вече две. И за един китаец се говори. Между другото тесла-фенбойчетата гледат да заглушат всяка критика. Ама им се дръпна л….то, когато самите Тесла признаха вина за първото убийство. Преди това се гавреха с човека, комикс четял, не знам си кво правил. Друг е въпросът, че е оставил живота си в ръцете на един робот.

Станислав
Станислав

Ти си прав, но вече хората правят повече грешки.

Debian
Debian

Не знам на коя планета живееш, но и сега всеки ден умират хора по пътищата, защото всеки келеш си купува 20-годишна бракма за 2000 лв и се мисли за съзтезател. По-добре тестов робот отколкото някой батка с 30-годишно БМВ който се мисли за дрифтаджия!

Кольо
Кольо

Току що описа hellraider13 който като изръби своята барака извън правилата и стига до ситуация, в която накъдето и да навие волана, все ще убие някого. Дори и не му пука на боклука, че ще бъде убиец, ще извади малко мръсни пари от продажба на наркотици и ще плати за убийството. Няма и една сълза да пролее за човека ,който е трупясал и затова такива боклуци като hellraider13 трябва да бъдат елиминирани овреме.

hellraider13
hellraider13

Келеш прост нито ме познаваш нито си разбрал за какво говоря,така че не ме коментираи. Не говоря за това да караш с 130 на третокласен път и да предизвикаш катастрофа,а че им ситуации независещи от участниците в движението при които изниква морален казус дали да се убиеш ти като се блъснеш например в скалата до пътя но да спасиш децата изкочили на пътя или пък да се забиеш челно в насрещния трактор вместо в автобуса с 40 човека или пък да спасиш себе си и децата ти в колата като блъснеш изкочилия неправилно на платното пенсионер вместо да се хвърлите… Виж още »

Кольо
Кольо

Ситуации като описваните не възникват случайно. Освен ако участниците в произшествието не са се движели като свободни електрони. Но като те чета, най-вероятният нарушител, който би предизвикал произшествието, ще си именно ти. Това което следва, е да избереш кой да убиеш. За да не се стига до такава ситуация, просто премахни себе си като участник в движението. А морала колко ти е, след като избираш на първо място да спасиш собственият си г*з, вече стана пределно ясно.

909
909

skynet ще решава
кой да е заека.

Azhen
Azhen

Мисля че вече е решено Shitbook + Google се превръщат именно в това остава сега и да се появи кой да направи самите хуманоидни роботи , основите на терминаторите вече до голяма степен са положени.Как ми се струва че малко по-малко всяка фантастика от близкото минало ще започне да се сбъдва.

CAPTCHA
CAPTCHA

До тук добре, обаче интересното ще настане, когато започнат да решават кой, между група пешеходци трябва да убие робомобилът и кой да спаси. Какви ли алгоритми ще заложат? Дали ще е „black live matter“, или „all live matter“? Интересни времена настават….

hellraider13
hellraider13

Това се опитвах да обясня по-горе ,но един индивид който няма вътък дори да разбере написаното от мен ме обяви за морално деградирал убиец.Това което казвах е че неможе машина да решава морални казуси.Кой е по-ценен младо семейство или човек на 65г,ами ако младото семейство са двойка роми рецидивисти издържащи се с престъпления а 65 годишния е професор изследовател на когото остават броени месеци преди да открие лек за рак-а???Затова машина неможе и нетрябва да решава морални казуси!!!

Калин
Калин

В държавата, където през ден газят деца на пътя, трябва да се забрани дори човек да шофира.

Кольо
Кольо

Не мисля така. Трябва да се забрани на всички, освен на правоспособните да шофират. Тези, които са наистина правоспособни, а не са с акъл колкото на павиан, но пък бъкани с хормони, които да им движат действията вместо главният мозък и с купена книжка. Трябва да се сложат на вечни трупчета и алкохолоците и наркоманите, дори да са придобивали реална правоспособност във времената когато още са били „у ред“. Освен правоспособните, които от тях са трезви и нормални хора, всички останали да се сложат в графата терористи, на две, четири, или повече колела. Освен това и за младите шофьори, имам… Виж още »

PETA
PETA

Как така ще убиват невинни животни за да спасят човека. Нима не са всички създания божии с еднакви права?

Кольо
Кольо

Няма бог, така че животните не са ничии създания, освен на родителите си. А относно това да се назначават права за животните, е най-малкото странно. Това не значи че е редно да бъдат измъчвани, или убивани за забавление, но пък чак да им се присъединяват права…Това е твърде толерастко. Става въпрос все пак за животни, не за трансджендери, които все пак покрай другото, са и хора.

Тъпак
Тъпак

Изрод, идиот, урод!

Тъпак
Тъпак

Животните имат права, това, че сме им го отнели говори достатъчно за паразита с име „човек“. Много си прав!!! Животните трябва дори да имат повече права от нас, защото са беззащитни, а ние сме им отнели естествената среда!!!