И тази седмица продължава брожението към плана на Facebook да наложи своята криптовалута либра (Libra). Подкрепена от компании, като Visa и Mastercard и обезпечена от финансови инструменти, като ценни книжа и друг тип активи и резерви, либра има амбицията да предложи на потребителите на Facebook възможността да извършват разплащания и закупуват различни стоки и услуги без да се местят от социалната мрежа.

През миналата седмица, както френският президент Еманюел Макрон, така и финансовият министър на страната Брюно льо Мер се изказаха остро по отношение на либра, изтъквайки риск за националния суверенитет, опасност от злоупотреба с господстваща позиция, и риск за потребителите и компаниите. Европейските лидери настояват за задълбочен анализ и проверка преди валутата да бъде допусната в Европа.

„Либра представлява също така и системен риск от момента, в който имаш два милиарда потребители. Всяко прекъсване във функционирането на тази валута, в управлението на сървърите, може да създаде значителен финансов хаос“, сподели льо Мер в Париж на срещата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.“Всички тези притеснения около либра са сериозни. Следователно, желая да заявя съвсем ясно: при тези условия в момента ние не може да одобрим развитието на либра на европейска почва“, заключава той, цитиран от Business Insider. Изданието привежда също така и друг любопитен момент от казаното от него. Льо Мер е споделил, че е влязъл в активни дискусии с настоящи и бивши ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с проект за обществена дигитална валута.

Отношение тези дни взеха и от най-силната икономика в Европа – Германия. От немска страна заявиха също, че проектът на социалната мрежа няма да бъде допуснат да работи на Стария континент.

„Не може да допуснем паралелна валута“, заяви тази седмица в нарочно организирана среща в Берлин финансовият министър на страната Олаф Шолц. „Това трябва да бъде отхвърлено като идея категорично“.

Думите на Шолц идват на фона на очаквана в четвъртък среща на германския кабинет, на която трябва да бъде приета държавна стратегия за налагане на блокчейн технологиите и стимулиране на дигиталната трансформация в страната. Една от точките, които се очаква да бъдат разгледани по време на тази среща се очаква да е обсъждане на мерки именно срещу възможността т.нар. „стейбълкойни“, каквато е и либра, да се превърнат в алтернативни валути, предава на свой ред Reuters.

Страховете от навлизането на либра бяха изразени не само от европейските лидери, но и отвъд Атлантика, като по въпроса се изказаха представители на американския Конгрес, финансисти и икономисти. В официално изявление от края на миналата седмица обаче, от Facebook увериха, че притесненията, че либра може да окаже негативно влияние върху глобалната финансова система, са неоснователни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари