Германия: Tesla подвежда клиентите си с термина autopilot

12
846

Германски съд постанови, че наричането на системата на автомобилите на Tesla за подпомагане на водача „автопилот“ е подвеждащо.

Използването на думата „автопилот“, заедно с други маркетингови послания, предполага, че превозното средство трябва да може да шофира самостоятелно без човешка намеса, казва съдът.

Но технологията все още изисква водачът на бъде нащрек по всяко време, както и в повечето случаи не е възможно да бъде зададена дестинация, докъдето пътникът иска да стигна, и автомобила сам да намери маршрута и да закара водача дотам, допълват още в материалите по делото.

На Tesla вече е забранено да използва термина „автопилот“ в рекламните си материали. Освен това, немското законодателство не позволява напълно автоматично шофиране без човешка намеса, така че местните съдии смятат, че използването на понятието автопилот за системата за управление на електромобилите, е жива тавтология.

Германският съд се е сезирал след сигнал на Wettbewerbszentral, която цитира материали от уебсайта на Tesla през месец юли 2019 г., в които се казва, че автомобилите на компанията имат „пълен потенциал за автономно шофиране“, включително автоматично шофиране по магистрали, смятат експертите, което значително се различава от действителността.

В материалите в сайта още се е казвало, че Tesla обещава „до края на годината“ автомобилите им да могат да разпознават светофари и автоматично да спират и да започват да шофират в градски райони.

Съдът в Мюнхен заяви: „Използвайки термина „автопилот“ и други формулировки, подсъдимият казва, че предлага превозни средства, които са в техническо състояние да се управляват напълно автономно и без човешка намеса, което не отговаря на действителността.“

През 2018 г. две потребителски асоциации в САЩ също се оплакаха от „измамното и подвеждащо“ именуване на функцията „Автопилот“.

Силната позиция на Tesla на пазара на електрически превозни средства направи компанията истинско предизвикателство за германските автомобилни производители.

Освен това, наскоро научихме, че компанията е избрала Берлин за мястото на първата си голяма европейска фабрика.

„Обикновено гръмко“

В отговор на събитията, изпълнителният директор на компанията Илън Мъск написа в личния си профил в Twitter: „Автопилотът на Tesla беше буквално кръстен на термина, използван в авиацията. Освен това, какво ще кажете за „autobahn?“, добави той, споменавайки немската дума за магистрала.

„Auto“ е немската дума за автомобил, подобна на английската дума „automobile“.

Миналата седмица Мъск каза, че напълно автономното шофиране е съвсем наблизо и Tesla ще демонстрира технологията до края на тази година – твърдение, което един анализатор нарече „обикновено гръмко“, навярно визирайки по-ранни обещания и твърденията на Tesla.

Сблъсъкът с полицията

Има няколко примера на шофьорите, които злоупотребяват с системата Autopilot при опасни обстоятелства.

Британски шофьор бе лишен от право да шофира за 18 месеца, след като включи автопилота на своята Tesla и се качи на пътническата седалка, на магистралата.

По-рано тази година разследващите заявиха, че друг шофьор на Tesla, който загина при катастрофа, през март 2018 г., е играл на видеоигра, когато автомобилът му с активиран автопилот се е ударил в бетонна преграда.

Те също предупредиха, че могат да се случат още катастрофи, ако Tesla не промени нещо – дали ще подобри значително системата, която все още е забранена от законодателството на Германия, или ще промени посланието си към клиентите, че наистина автомобилите могат да се управляват сами.

В друг случай Tesla в режим на автопилот се блъсна в неподвижна полицейска кола.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари