fbpx
27.8 C
София

Германската полиция търси публично разработчици на троянски програми

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Само преди няколко години новината за правителствена служба, която набира открито разработчици на троянски софтуер за нелeгитимно проникване в компютърни системи би звучало абсурдно. Но точно това се случва напоследък.

Oсвен открития призив на американските ВВС за вирусни разработчици, тези дни на вниманието на изследователите от компанията за антивирусна сигурност F-Secure e попаднала интересна обява, публикувана на страницата на Службата на германската федерална полиция (ВКА).

Текстът в оригинал:

Ihre Aufgabe: Mitarbeit bei der Softwareentwicklung und -pflege zur Schaffung der technischkriminaltaktischen Voraussetzungen zum verdeckten polizeilichen Zugriff auf entfernte Rechnersysteme

„Вашата задача: Да допринасяте към разработката и поддръжката на софтуер, който да осигурява прикрит полицейски достъп до отдалечени компютърни системи“.

Не, че това е нещо ново за германската полиция. Някои от вас може би знаят за открития през есента на миналата година зловреден софтуер инфилтриран в системите на Chaos Computer Club (CCC) в Берлин – една от най-големите хакерски организации в света, основана през 1981 г.*

Намерената троянска програма е включвала в себе си кейлогър, който е записвал информацията въведена в програми, като Firefox, Skype, MSN Messenger, ICQ и други. Освен това програмата е можела да записва аудио и да прави снимки на десктопа.

За случая съобщиха F-Secure, като уточниха обаче, че не застават зад твърдението на ССС, че зловредната програма е била създадена от германската полиция.

__________________________________________________________
* Анализ на намерената заплаха, на немски


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини