Германска технология за охлаждане утроява мощността на електродвигателите

7
2108

Слабото място на днешните електродвигатели е охлаждането. Учените от Фраунховерския институт измислиха начин за промяна на нагряващата се медна намотка по такъв начин, че електромоторът да стане по-лек.

При електродвигателите около 90% от електрическата енергия се преобразува в механична, Останалите 10% се преобразуват в топлина в медта на намотката на статора. За да се охлади електромотора, топлината обикновено преминава през металния корпус към външен ръкав със студена вода.

Няма как в тази конструкция да се използва пластмаса, понеже полимерните материали не провеждат добре топлината. А това би направило електромоторите много по-леки. Или значително по-мощни при едно и също тегло.

Германските специалисти са решили този проблем като са заменили кръглите проводници с проводници с правоъгълно сечение. Тази намотка е значително по-плътна.

По-компактната намотка е освободила място за охлаждащ канал, което дава възможност за използване на съвременните полимерни материали. Ръководителят на проекта Рой Мартенс обяснява иновацията по следния начин: „В нашия двигател, топлината, акумулирана в намотката, преминава съвсем малко разстояние през полимера – едва част от милиметъра. Стана възможно използването на полимерни материали, понеже разсейваме топлината съвсем близо до мястото, където се образува„.

Друг ефект от иновацията е, че по-малкото използван материал намалява топлинната инерция на електродвигателя и той по-бързо изстива.

Електродвигателите от този тип са по-леки и се постига мощност от 5 KW на килограм. В съвременните електромотори този показател е 1,5 KW на килограм.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mikgigs
mikgigs

като онзи виц, ама батериите в куфарите…голям праз , че двигател с размер на кокосов орех,е станал с размер на портокал.кел файда

аз де
аз де

Ганьо все така коментирай, ние затова сме на това положение кокосов мозък..

Morgan
Morgan

Новината май не е много точно предадена/преведена, нещо не ми звучи добре. Само от един квадратен проводник да се увеличи мощността на килограм над 3 пъти и топлината да се разсейва много по близо до източника. Аз например преди 20 години си купих от обикновен магазин професионални високоговорители произведени в България (Обертон) с алуминиева намотка с квадратно сечение (стандартните са медни и кръгли), за по-добра плътност. Това, което искам да кажа е, че квадртният проводник не е технологично чудо и едва ли само то води то такива подобрения.

анонимен
анонимен

Аз пък разбирам, че сечението на квадратния проводник е по-малко от сечението на кръглия: „По-компактната намотка е освободила място за охлаждащ канал“.
В крайна сметка направили пластмасов електромотор и това ми ти е изобретение. Сякаш чувам г-дата корейци. Икономията не е модерна, не е иновация и не е изобретение! Тя е майка на мизерията.
В момент в който ЕС търси вариант да се отърве от пластмасата и въвежда ограничения от всякакъв характер, онези г-да инжАнери намериха начин да сменят метала с пластмаса и да впечатлят заблудените потребители.
Само да не започнат да го рекламират че има по-дълъг експлоатационен живот!!!!!!

Николай
Николай

Действително има нещо неточно, поне по отношение на параметъра мощност на килограм. Имам мотор произведен 2010-та година от Remy Hungary с номинална мощност 140kw при тегло 45кг. Въпросният му коефициент го пресмятам на 3.11, т.е. два пъти повече от съвременните. Не ми се вярва да е така.

Борис Михайлов
Борис Михайлов

Които гледах да се произвеждат тук- бяха с правоъгълно сечение?

the professor
the professor

правоъгълни проводници отдавна се ползват… и в двигатели и в трансформатори… а те са тежни главно защото желязото и медта са тежки, а за момента никой не се измислил по лек феромагнитен материал, който да замени желязото… медта може да се замени с алуминий с някои компромиси…