Германският флот ще бъде оборудван с високоенергийни бойни лазери

2
762

Германските компании Rheinmetall и MBDA Deutschland по поръчка на военноморските сили на Германия се заеха с разработването на високоенергиен боен лазер за морски съдове. Изданието Defense News съобщи, че този проект трябва да бъде приключен до края на 2021 година, а тестовете на бойния лазер са планирани за началото на 2022 година. По време на тестовете лазерната инсталация ще бъде монтирано на фрегата тип „Саксония“. Техническите подробности за бойния лазер не се разкриват.

Разработването на боен лазер от нов тип в Германия се осъществява още от 2015 година. Отделните компоненти на новия лазер вече преминаха през серия от тестовете. Самата инсталация е съставена от четири бойни лазера с мощност 10 киловата всеки, лъчите на които се фокусират в една точка с помощта на система от огледала. Бойният лазер ще се използва предимно за поразяване на безпилотни летателни апарати, леки вертолети и неголеми надводни цели.

През 2019 година MBDA съвместно с изследователския институт в областта на оптиката ALPhANOV създаде специализирана лаборатория по изучаване въздействието на бойните лазери върху различните материали при различни условия. Лабораторията разполага с лазерни излъчватели с променлива мощност в границите на от 1 до 10 киловата, както и с различни системи за мониторинг: бързи и обикновени камери, топловизори и разнообразна апаратура за бързо измерване на температурата.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари