Германски мъж с двойно убийство се възползва от правото си да бъде забравен

3
749

Германски мъж, осъден за убийство през 1982 г. има право името му да бъде премахнато от резултатите от търсенето в най-голямата интернет търсачка Google, постанови Върховния съд в Германия.

Конституционният съд в Карлсруе се произнесе в полза на мъжа, получил доживотна присъда за убийството на двама души на яхта през 1982 г.

Решението може да принуди различните онлайн портали да ограничат достъпа на потребителите до онази част от техните архиви, в които се споменава самоличността на мъжа или се разкриват обстоятелства около престъплението му.

Какъв беше случаят?

Мъжът е бил на борда на ветроходния кораб Аполония в Карибите, когато е застрелял двама души, с което е причинил смъртта им и е ранил тежко трети по време на спор.

За случая бе написана книга, както и бе режисиран телевизионен документален сериал.

Google бе задължена по знаковото право на Европейската комисия по киберсигурност случая да бъде забравен от интернет, след обжалване на мъжа пред Върховния съд в страната. През 1999 г. вестник Шпигел (Der Spiegel) публикува три доклада от 1982 и 1983 г., които включват пълното име на мъжа, като понастоящем докладите са качени на тяхната онлайн платформа. Статиите все още могат да бъдат намерени и свободно прочетени с обикновено търсене в Google.

Какво беше оплакването?

Мъжът узнал за съществуването на статиите през 2009 г. и поискал те да бъдат премахнати. Той заявява, че въпросните публикации нарушават правата му на „способността да развива личността си“, се казва в съдебното изявление.

Делото първоначално беше отхвърлено през 2012 г. от федералния съд, който заяви, че правото му на неприкосновеност на личния живот не е по-голямо от правото на обществения интерес и информираност за тежките престъпления, както и от свободата на словото и печата в медиите.

Конституционният съд обаче отмени това решение и делото отново бе върнато във федералните съдилища.

Постановлението гласи, че електронните портали имат право да съхраняват архивните статии на дигиталните си платформи, но могат да бъдат принудени да ги премахнат от публично видимото пространство във всеки един момент, ако това бъде поискано.

Правото да бъдеш заправен е сравнително ново правило на Европейската комисия по отношение на киберсигурността и дигиталното присъствие на гражданите на територията на ЕС. Тълкуване като общочовешко изконно право, според него всеки един гражданин на на страна, членка на Съюза може да поиска всякаква дигитална информация за него, съхранявана в интернет пространството да бъде премахната, с цел гарантиране на личния престиж и достойнство.

Въпросът на „правото да бъдеш забравен“ е спорен, което води до редица спорове между ЕС и Google.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари