fbpx
4.9 C
София

Германски патентен трол съди Apple за 1,57 млрд. евро

Най-четени

Германската фирма IPCom, която не произвежда и не продава нищо, нито извършва някакъв друг вид дейност, обяви, че е внесла в съда иск за нарушаване на притежаван от нея патент на стойност 1,57 милиарда евро. Ответник по него е компанията Apple. За това бе съобщено вчера, 5 февруари, на сайта на Окръжния съд в Манхайм, Германия. Първото заседание по делото срещу Apple ще се проведе на 11 февруари.

В края на януари срещу разширеното тълкуване на европейската версия на патента (първоначално собственост на Bosch), описващ особеностите на работата в 3G мрежи, се обявиха Nokia, HTC, Ericsson и Vodafone, но европейският регулатор подкрепи IPCom. Известно е, че в съда е внесена и германската версия на патента, но засега не се уточнява конкретната сума, която е поискала IPCom за нейното нарушаване.

Патентът описва чип, който позволява на мобилните мрежи да идентифицират телефоните, използващи службите за спешна помощ, и да им дават по-висок приоритет в случай на непредвидени ситуации или претоварване на мрежата. Този чип също така позволява да бъде използвана мрежата на друг оператор или да бъдат заобиколени блокировките на операторите при претоварване на мрежата за извършване на позвънявания до спешни номера.

През пролетта на текущата година пред съда като ответник ще застане компанията Nokia, която също се обвинява в неправомерно използване на патенти, принадлежащи на IPCom. Бъдещите планове на германската фирма включват изправянето пред правосъдието и на HTC, Ericsson и Vodafone.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини