fbpx
-4.3 C
София

Германски учени заявиха, че водородният транспорт няма бъдеще

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Германски учени публикуваха нова научна работа в списание Nature, в което твърдят, че наземния транспорт с водородни горивни клетки не само е значително по-малко ефективен от гледна точка на разхода на енергия в цялата верига на нейния обмен, но и развитието на този вид транспорт е съпроводено с колосални разходи за създаване на необходимата инфраструктура. Според изследователите, инвестициите за създаването на подобна инфраструктура няма да се възвърнат.

Според авторите на това изследване, масовото производство на тежкотоварни автомобили с водородни горивни клетки няма как да започне по-рано от 2027 година, но дотогава ще се появят мощни акумулаторни блокове от ново поколение, които ще осигурят голям пробег на електромобилите с едно зареждане. Освен това, дотогава ще започне използването на експресни зарядни станции с мощност 1 мегават, което ще облекчи използването на електрическият тежкотоварен транспорт.

Досега основният аргумент на привържениците на водорода в тежкотоварния транспорт бе по-привлекателното съотношение на пробега към времето за неговото зареждане, както и по-малкото тегло на силовата инсталация. Пресмятанията на германските учени показаха, че разходите за изграждането на необходимата инфраструктура за добив, транспортиране и съхранение на водородното гориво в крайна сметка ще се окажат нерентабилни, докато електромобилите с акумулаторни блокове до голяма степен могат да разчитат на вече съществуващите електропреносни мрежи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

42 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини