Германското разузнаване започва борба с хакерите

0
22

Федералната служба за разузнаване на Германия (Bundesnachrichtendienst, BND) създава звено за борба с кибератаки. Отделът, който ще има 130 служители, ще отговаря за защитата на ведомствата и промишлените предприятия на страната. Това е било заявено пред депутати от Бундестага от ръководителя на BND Герхард Шиндлер, пише Der Spiegel.

Той се оплакал, че търсенето на кандидати за работа в този отдел върви трудно. Шиндлер пояснил, че подразделението се създава, за да не се налага BND да плаща на хакери за тяхното съдействие или да поръчва експертизи в компании, разработващи софтуер. Ръководителят на разузнавателната служба добавил, че подходящи служители ще се набират и в университетите.

Шиндлер обрисувал драматична картина на заплахата от кибершпионаж, особено от страна на Китай. По оценки на BND, в Китай с атаки срещу високотехнологични чужди концерни се занимават около 6000 експерти, работещи в специално подразделение под шапката на Министерството на отбраната.

Като втората най-голяма заплаха Шиндлер е посочил Русия, която също е разработила агресивна киберстратегия. Там обаче, според ръководителя на BND, държавните хакери работят под прикритието на частни компании.

През последните няколко месеца BND регистрира от 3 до 5 атаки на ден срещу сървъри на различни федерални служби. Като правило целта на атаките е само събиране на информация, но Шиндлер предупреждава, че по-късно могат да последват кибератаки с цел изваждане от строя на цели компютърни мрежи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари