fbpx
1.9 C
София

Гигантската батерия на Tesla в Австралия възвърна над 25% от цената си

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Грандиозният проект на Илън Мъск още от първия ден привлече вниманието на всички, които се интересуват от чиста енергетика. Но мегабатерията се оказа не само удачен пиар ход, но и истинска инвестиция, която ще се възвърне за 2 или максимум 3 години.

Уеб порталът Electrek съобщи, че „Голямата батерия“ на Tesla нееднократно демонстрира незаменимостта си за жителите на Южна Австралия. Но сега това се потвърждава от конкретните числа, публикувани от компанията Neon – партньорът на Tesla в този проект, която представи документацията, необходима за IPO.

Изграждането на гигантската акумулаторна система за съхранение на електрическа енергия Tesla Powerpack струваше $66 милиона. Но само за първите 6 месеца, тя възвърна $17 милиона или около 25%.

Френската компания показа, че е успяла да получи $9,5 милиона от услугите по предоставяне на енергия по време на прекъсванията на тока в Австралия. Компанията е спечелила още $7,9 милиона от съхранението и продажбата на електроенергията, генерирана от вятърната електроцентрала Hornsdale.

Tesla Powerpack с капацитет 129 MWh и изходна мощност 100 MW замени газовите централи и парни турбини, за да компенсира частичната загуба на мощност.

Мегабатерията на Мъск е толкова ефективна, че през месец януари само за два дни нейните собственици получиха $1 милион. Акумулаторната инсталация не генерира въглероден диоксид и няма вредни емисии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Петров
Петров
3 години

„Но мегабатерията не се оказа не само удачен пиар ход, но и …“
Едното отрицание е излишно. За останалото си затварям очите.

0.0
0.0
3 години

Френската компания
в Австралия ????

0.0
0.0
3 години

Tesla Powerpack с капацитет 129 MWh(на докумнт) и реални100MWh

пpeз мeceц янyapи caмo зa двa дни нeйнитe coбcтвeници пoлyчиxa $1 милиoн.

януари е тяхното лято(най-топло)

ако са работили по 20часа
то
20ч*2дни*100МW = 4000MW(4,000,000kw)

1 мил авст$/4000000W = 0,25 авс$ за 1kw

обаче
това е прихода
а
колко са платили(разходи) за тока които постъпва в батерията ??

Петров
Петров
Отговор на  0.0
3 години

Изобщо нищо не ти разбирам от сметките, но ако пресметнем друго… При цена от средно 33¢ за кВтч, $17000000 са около 51000000 кВтч, или 51000 МВтч. При капацитет на батерията 129 МВтч, имаме направени около 395 цикъла заряд разряд. Това е повече от 33% амортизация за NMC технологията, която използват Tesla. При това, тази сметка е направена, приемайки, че $17 млн. е прихода от цялата работа, а не чистата печалба. Тоест в зависимост от себестойността на електроенергията, съхранена в батерията може да имаме и доста по-висока стойност на „обработената“ енергия и съответно още по-голяма амортизация. С други думи, засега проекта… Виж още »

tesla
tesla
Отговор на  Петров
3 години

В твоите сметки има грешка в амортизацията. След определен брой цикли пада капацитета на батерията, а не е тотал щета. Или с други думи инвестицията ще бъде на плюс, още повече , че съхранената енергия е с доста по-ниска себестойност (от възобновяеми източници на енергия, в случая вятър), а не от газови централи и парни турбини 🙂

AxOx
AxOx
3 години

Когато държавата прави нещо ние само гледаме дали е ефикасно. Когато бизнес прави нещо гледаме колко печалба има.
Засега тази батерия е 75% загуба от първоначалната инвестиция, а съм сигурен иска поддръжка която смуче много пари на година.
Идеята е когато се изхаби тази батерия да има печалба да замени старата.
За мен този бизнес проект е провал… а за държавата е удобство.

Аз ве аз
Аз ве аз
Отговор на  AxOx
3 години

Коментара ти е провал.

saentist
saentist
3 години

След няколко години ще струва още 66 милиона и ще става само за скрап.
т.е. не само трябва да избие инвестицията, но и още един път да се изплати за да може да продължи да работи понеже батериите не са с безконечен живот.
Та да разделим печалбата на 2 поради фактора амортизация.

Станислав
Станислав
3 години

Определено сметките Ви са грешни. Промишлените мощности и управлението им нямат нищо общо с батерията на Вашия смартфон и управлението му.

харри
харри
3 години

Като гледам тук има и специалист по промишлени мощности… :))) Батерията е в Южна Австралия – щатът с най-висока цена на електроенергията в целия свят. Никъде няма по-висока цена благодарение на ЗЕЛЕНАТА политика на страната. След няколко кризи (спиране на тока) прибягнаха към поредното тъпо решение – батерията на Тесла. Макар да копаят уран за френските ядрени централи, те нямат нито една АЕЦ. А имат пустия с океански бряг където могат да я сложат. Имат и въглища които изнасят но нямат нито една централа на въглища. Последната я затвориха преди години. Друг пример е Испания където зеления балон се спука.… Виж още »

мишо
мишо
Отговор на  харри
3 години

Те пустиня имат, както и бряг, но само охраняването на електропровода ще им излезе златен. В пустинята няма дори мобилна връзка…
Не че им пречи да направят близо до градовете си, но както споменаваш са твърде откачени за да се съобразяват със зелените технологии…

Нови ревюта

Подобни новини