Главният епидемиолог на Швеция официално призна стратегията за борба с COVID-19 за погрешна

8
1281

В интервю за „Шведско радио“ главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел заяви, че властите на Швеция е трябвало да вземат много по-твърди мерки за борба с новия коронавирус. Политиката на минималните ограничения, която властите на Швеция избраха най-вече заради съветите на самия Тегнел, е довела до прекалено много смъртни случаи. Според излезлите най-нови статистики, смътността от COVID-19 в Швеция е от 5 до 8 пъти по висока в сравнение със съседните държави.

„Ако се бяхме сблъскали с тази болест, знаейки това, което знаем днес, мисля че щяхме да направим нещо средно между това, което бе направено в Швеция и в останалия свят“ – каза Тегнел.

Той призна, че броят на смъртните случаи от COVID-19 в Швеция към днешен ден е ужасно голям. Починалите са 4500 души, а броят на заразените превиши 40 000.Това е прекалено много за 10-милионната Швеция. Очевидно е, че е можело да бъдат предприети по-строги мерки за сдържането на инфекцията.

Според Тегнел, голям проблем е да се разбере кое точно в наложената в другите държави карантина е било най-ефективно, понеже там едновременно бяха предприети различни мерки за спиране на пандемията и не може да се каже кое точно е било ефикасно и кое – безполезно.

В края на месец април Тегнел заяви в интервю за телевизионния канал SVT, че основната грешка на шведските власти е, че от самото начало не са концентрирали усилията си да защитят възрастните хора от SARS-CoV-2

В крайна сметка в Швеция най-пострадали се оказаха хората в старческите домове. Те на практика са останали незащитени от новия коронавирус. Единствената препоръка по отношение на домовете за стари хора е само до техните роднини, които разумно да намалят общуването.

Като резултат от всичко това, Швеция е абсолютен лидер в Северна Европа по броя смъртни случаи от COVID-19 – 43,24 починали на 100 000 души. Във Финландия този показател е 5,76 на 100 хиляди, в Норвегия – 4,44, в Дания – 9,94.

Днес вече никой не спори, че тази толкова висока смъртност се дължи на липсата на каквито и да било ограничения, които бяха въведени в другите държави. Единствената забрана във Швеция бе да не се провеждат мероприятия с над 50 души, както и затварянето на гимназиите и университетите. Останалото бе дадено на преценката и решенията на гражданите, които не носеха маски и посещаваха ресторантите и другите заведения сякаш COVID-19 няма.

През месец април Швеция считаше, че затварянето на границите е безполезно, а да се забранява на хората да излизат на улиците е пълна глупост. След това шведски специалисти изразиха мнение, че е по-добре да се създаде колективен имунитет, понеже карантината само отлага нещата и след нейното снемане темповете на заразяване отново ще скочат. Но този начин на мислене доведе до твърде много жертви от COVID-19.

3.4 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари