fbpx
2.4 C
София

Глобалната среща за климата в Глазгоу не е особено глобална

Най-четени

Един от най-силно очакваните кръгове на международни преговори за климата през това десетилетие ще проведе в рамките на среща на върху на ООН в Глазгоу през следващите няколко седмици. Но много представители „от първа линия“ на проблемите с климата няма да бъдат там – хора от острови, които скоро може да изчезнат от картата, под действието на увеличаващото се равнище на моретата, представители на местни засегнати племена и активисти, които обикновено превръщат преговорите на високо ниво в бурни събития със своите демонстрации.

26-тата годишна конференция на страните на ООН или СОР26 се провежда точно пет години, след като беше подписано Парижкото споразумение за климата. Подписалите страни, които включваха почти всяка една страна на Земята, се съгласиха да работят по това да намалят глобалното затопляне до ниво, което може да бъде управлявано от човечеството. Тези нации обаче не са близо до постигането на целите, които са обещали. В една типична годишна среща на върха също често се включват хиляди хора, които не са ръководители на високо ниво на държави в ООН, които обаче участват в конференциите, за да настояват за определени политики. Но тази година, когато подписалите Парижкото споразумение страни бяха помолени да доведат и свое представителство от страна на заинтересовани и добре познаващи проблемите активисти, изглежда всъщност ще се случи точно обратното, а за тези активисти ще бъде по-трудно от преди да изкажат мнението си.

Активистите няма да могат да представят възгледите си най-вече заради пандемията, неравномерните правила за допускане до конференциите и усложнени бюрократични процедури. Малцината от активистката общност, които са успели да преодолеят тези препятствия, са направили това на цената на огромни разходи и усилия, като очакват да се сблъскат с още повече предизвикателства, когато същинската конференция започне.

Как това ще доведе до балансирано и справедливо представяне?

„Колко разумно можете да преговаряте всъщност, когато сте изтощени и когато чувствате, че много неща около цялата организация са несправедливи… И на всичкото отгоре се страхувате да не се заразите от COVID“, казва по въпроса Адриан Мартинес, основател и директор на неправителствената организация La Ruta Del Clima със седалище в Коста Рика. „Как това ще доведе до балансирано и справедливо представителство?“, се пита той.

Тази година много участници от уязвими и развиващи се страни искат отделените средства за постигането на климатичните цели да бъдат разпределени към места, които вече са претърпели трайни и непоправими щети поради изменението на климата. Някои популации на ниско разположени острови, като островите Картерет в Папуа Нова Гвинея например, вече са започнали да се обезлюдяват. Битката за признаване на щетите и загубите се води по-усилено и с по-голямо представителство, след като се подписа Парижкото споразумение, но то само по себе си все още не е достатъчно, за да помогне на най-силно засегнатите държави и места по света да получат необходимото им силно представителство.

Една трета от малките островни държави на територията на Тихия океан, които се считат за едни от най-уязвимите към повишаването на морското равнище, което „стопява“ ниско разположените земи, няма да могат да изпратят служители, които да ги представляват в преговорите, съобщават от The Guardian. Вместо това страните могат да имат единствено очакването да бъдат достатъчно силно засегнати от представителствата на лидерите като Европа или САЩ.

По време на преговорите в Париж, нациите се бореха да постигнат запазване на глобалното затопляне до ниво от 1,5 градуса, а не по-малко амбициозни активисти искаха то да бъде ограничено до 2 градуса – цел, която някои страни това предпочетоха. Тази разлика от половин градус обаче означава, че 40 000 души нямаше да загубят местообитанието си до 2150 година – съгласно темповете, с които поглъщането на земните ресурси в момента се случва под действието на надигащото се морско равнище, но разбира се, ако тази цел изобщо бъде реализирана.

Може да се каже, че по време на преговорите в Париж малките островни държави спечелиха нещо като частична победа. Езикът в споразумението в крайна сметка ангажира страните да поддържат средните глобални температури до много под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

Организаторите на тазгодишното събитие в Обединеното кралство заявиха, че ще осигурят ваксини на делегатите, които се нуждаят от тях, но не започнаха да предлагат първата доза за всички нуждаещи се от нея в нужния срок – така се оказа, че много от тях нямаха достатъчно време, за да се ваксинират и с втората доза, за да бъде безопасно да присъстват на терен и да представят страните си, а действащите мерки в Обединеното кралство изискват COVID сертификат, който гарантира поставени две дози от ваксините. Страната също така изисква посетителите от страни от „червения списък“ да останат под карантина в хотел до 10 дни след пристигане, което е огромна допълнителна цена за много хора, пътуващи за конференцията – до 3600 долара на човек, според Мартинес.

Промените в последната минута – които обикновено бяха извън контрола на присъстващите – натовариха участниците с по-високи разходи. Мартинес и колегите му са резервирали Airbnb близо до срещата на върха шест месеца предварително. Но седмици преди конференцията домакинът им е удвоил цената. Те са се втурнали да търсят друго място, на което могат да отседнат, като в крайна сметка са намерили изгодна оферта в Единбург – на повече от час път с кола от Глазгоу.

Дори с предвидени отрано планове за пътуване, присъстващите са разтревожени. „Това ще бъде първият път, когато ще изляза от къщата си. COVID опустоши страната ни много зле. Претърпях много лични загуби“, казва Таснийм Есоп, изпълнителен директор на международната мрежа за действие за климата, който живее в Южна Африка. „За мен е малко травмираща, знаете ли, мисълта да отида и да пътувам до Глазгоу и да бъда част от това голямо събитие. Но аз отивам.”

Всички допълнителни стресови фактори в крайна сметка отнемат енергията на активистите за застъпничество и преговори в рамките на срещата на върха, които често продължават денонощно. „Цялото това смущение и суматоха със сигурност ще намали много от присъствието и възможностите за даване на гласност на много от делегациите“, казва Мартинес. Това означава, че по-малко експерти по различни ресори ще могат да дадат своите експертни оценки при определени приоритети, според Мартинес, а делегатите може да нямат възможност и за необходимите паузи за почивка, за да могат да вършат ефективно работата си. Това създава неравномерни условия, смята Мартинес, защото по-богатите нации вероятно ще разполагат с повече ресурси за ваксиниране на изпратените си представители, както и ще могат по-добре да финансират техния престой и комфорт, което може да доведе до създаване на изкривяване в еквивалентността на представителството в преговорите.

Мрежата за действие по климатичните въпроси всъщност принудиха организаторите на СОР26 миналия месец да отложат срещата на върха. Но след като вече отложиха преговорите с една година заради пандемията, организаторите бяха непреклонни и заявиха, че нямат възможност и намерение да чакат още – неясно докога, за да се стабилизира евентуално ситуацията.

Коалиция от екологични групи, наречена COP26 Coalition, стартира програма тази година, за да помогне на потенциалните участници да получат необходимите им ресурси и да изпълнят изискванията за участие в срещата на върха. Наскоро стана ясно, че коалицията е работила по 150 изпратени запитвания от активисти. От тях две трети от хората, които са поискали помощ, в крайна сметка са решили да не присъстват. Това вероятно е само малка част от всички, които в крайна сметка са останали с провалени планове, според Рейчъл Осгуд, водещ координатор по имиграцията и международната логистика за коалицията.

Това е заглушаване на хиляди хора. И тези хиляди говорят от името на най-засегнатите райони по света“, казва Осгуд. „Те представляват милиони. И за всички, които са на първа линия на тази криза, които имат малко или никакво представителство, това е смъртна присъда.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини