Още, когато написахме за ранното „пенсиониране“ на Maze от престъпната сцена и миграцията на много от свързаните с престъпната групировка лица към мистериозен колектив, кръстил се Egregor, можеше да се предположи, че това няма да е единствения път, в който чуваме името на тази рансъмуер група. Появили се през септември тази година, Egregor атакуват успешно само за месец над 50 организации. Продължават и през ноември, а в резултат на действията им са компрометирани информационни масиви на гейм студиата Crytek и Ubisoft, Barnes & Noble, търговската верига Kmart и др. Тази седмица разбираме за поредна жертва на групата – глобална компания за набиране на персонал.

Компанията Randstad NV съобщи за атака, осъществена към мрежата им, при която са били откраднати чувствителни данни. Randstad е най-голямата агенция за набиране на персонал в света с офиси в над 38 държави, като е собственик на сайта за набиране на работна ръка Monster.com. Компанията е работодател на над 38 000 човека, като за 2019 приходите ѝ възлизат на €23.7 милиарда, съобщава Bleeping Computer.

Egregor е престъпна рансъмуер група, използваща т.нар. метод за „двойно изнудване“ – освен криптирането на информацията, те крадат чувствителна информация от жертвата си, след което я изнудват, за да не публикуват данните. В настоящия случай, Egregor публикуват в даркуеб сайт архив от 32.7MB, който според думите им представлява един процент от откраднатите от групата данни. Архивът съдържа 184 файла, които включват счетоводни документи, финансови и юридическа информация.

След публикуването на откраднатото, Randstad признават за атаката, но според тях са засегнати ограничен брой от сървърите им, като все още разследват до какво точно са достигнали хакерите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари