Глобалните продажби на персонални компютри продължават да падат

2
425

Според оценките на Gartner, през второто тримесечие на тази година са доставени 61,1 млн. компютри, което е с 4,3% по-малко, отколкото същия период от година по-рано. Докладът IDC Worldwide Quarterly Personal Computer Device Tracker показва, че тази цифра е 60,5 милиона годишно, което в сравнение със същия период на миналата година е с 3,3% по-малко.

Gartner твърди, че производството на персонални компютри е в средата на 5-годишна рецесия и казва, че последните цифри представляват 11-то тримесечие към намаляване на доставките.

Според Gartner, факторите, засягащи продажбите на персонални компютри са свързани с нарастващото търсене на преносимите компютри Chromebook, поддържани от Google. В световен мащаб, продажбите на Chromebook са се увеличили с 38% през миналата година, докато общият пазар на персонални компютри е намалял с шест на сто.

Chromebook не е заместител на компютъра към този момент, но той може да бъде потенциално превърнат като заместител на компютъра, ако в бъдеще бъдат изпълнени определени условия, казва главния анализатор на Gartner Микако Китагава.

Пазарните експерти оцениха HP като водещ ритейлър на компютри, заявявайки, че продажбите му са се увеличили, въпреки съкращенията на пазара. След него идват Lenovo, Dell и Apple в този ред.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Глобалните продажби на персонални компютри продължават да падат"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz